Tot mai multe industrii din România se luptă cu un deficit al forței de muncă ce se accentuează de la un an la altul. Așadar, situația, chiar dacă aducem tot mai mulți muncitori din Asia, nu reușim să umplem toate golurile din piață. Angajatorii au ajuns să vină cu salarii mai atractive 4.500 lei pentru un covrigar, 7.000 lei pentru un patiser, iar un muncitor pe șantier poate ajunge până la 8.000 lei dacă are experiență, însă nimeni nu vrea să se angajeze.
Din patiseriile și covrigăriile din țară lipsesc 10.000 de angajați. Cel mai greu se găsesc acum patiserii, covrigarii, dar și vânzătorii comerciali.
Asta chiar dacă salariile nu sunt mici deloc. Un patiser cu experiență ajunge și la 7.000 lei pe lună, în timp ce o persoană care îmi plătește covrigi poate câștiga și 4.500 lei.
„Recrutăm pentru postul de lucrători comercial, manager locație și patiser cu experiență. La interviuri ne lovim de solicitări precum aș vrea să lucrez doar 2 ore. Mie nu-mi place să mă trezesc de dimineață", spune un angajator.
În industria ospitalității, situația este și mai drastică. Lipsesc 25.000 de oameni din restaurante, hoteluri și baruri, deși aici, pe lângă salariu, oamenii au parte și de bacșiș, care în marile orașe este unul generos.
Astfel, un spălător de vase ajunge și la suma de 5.000 lei pe lună, iar un ospătar câștigă între 7.000 și 8.500 lei lunar.
„Avem în jur de două-trei luni de zile de când căutăm personal pe zona de bucătărie și pe zona de birou și pe zona de management", ami spune un angajator.
Peste 200.000 de muncitori lipsesc și de pe șantierele din România
Asta chiar dacă salariile au crescut cu 30% în ultimii 5 ani. Un simplu muncitor necalificat ajunge la 5.000 lei pe lună, iar un manager de proiect ajunge și la 17.000 lei.
„Tinerii nu își doresc să se facă electricieni sau instalatori. Ei au alte meserii de care sunt mai atrași în acest moment. Și atunci, cumva, piața a ajuns să se ma maturizeze, iar personal nou sau specialiști noi nu prea vin din spate", spune Mirela Dobre, manager restaurant.
Cea mai lovită industrie a fost cea prelucrătoare. În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape jumătate de milion de angajați, arată datele oficiale.
Specialiștii din recrutări spun că, deși salariile s-au majorat, la noi, în continuare sunt departe de cele care se dau în vestul Europei.
„Românii nu mai sunt de atât de atrași de munca fizică și vor mai degrabă joburi de birou. Pe de altă parte, și faptul că s-au desființat școlile profesionale că nu mai sunt, nu mai sunt meserii care sunt atât de populare sau de dezirabile cum erau acum 10, 20, 30 de ani", spune Ramona Ganea, manager proiect.
Și în timp ce angajatorii cresc salariile, guvernatorul Băncii Naționale trage un semnal de alarmă și spune că acestea cresc peste productivitate, lucru care face ca inflația să rămână ridicată.