Persoanele care nu au avut calitatea de asigurat medical, au lucrat în străinătate și vor să se înscrie la un medic de familie în țară ori vor să își schimbe medicul, trebuie să urmeze niște pași simpli.
Astfel, românii pot solicita personal datele privind istoricul medical, respectiv consultațiile medicale, tratamentele și medicamentele prescrise, internările în spital, reconstituite pe baza raportărilor făcute de medici, de la Casa de Asigurări de Sănătate din județul în care au își au domiciliul.
Anda Sălăgean, directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, precizează că în cazul în care cabinetul unui medic de familie a fost preluat de un alt medic, toate dosarele medicale se transferă fizic de la un medic la altul. Dacă pacientul dorește să se înscrie la alt medic, o poate face gratuit, respectând o procedură standard, notează Monitorul de Suceava.
Totodată, cei care au asigurare de sănătate își pot schimba medicul de familie după minimum 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.
Aceștia trebuie să găsească un alt medic, să completeze o cerere și să prezinte documentele care atestă calitatea de asigurat medical.
”Dacă medicul acceptă, după ce a înregistrat cererea, va anunța medicul de familie de la care se pleacă și Casa de Asigurări de Sănătate, în maximum 15 zile lucrătoare. Medicul de familie la care s-a renunțat este obligat să-i trimită noului medic de familie, prin poştă, fişa medicală a pacientului”, precizează Monitorul de Suceava.
Mai mult, niciun asigurat nu are dreptul să se afle pe lista a doi sau mai mulți medici de familie.
Dacă medicul la care dorește să se înscrie o persoană este din alt județ decât cel în care lucrează sau locuiește aceasta, va trebui ca angajatorul sau instituția care plătește asigurarea de sănătate să transmită lista nominală casei județene de asigurări de sănătate din județul în care se află cabinetul medicului ales.
În acest caz, persoana asigurată trebuie să prezinte o copie după ordinul de plată sau după un document din care să reiasă că plata contribuției la Sănătate se face către CAS din județul respectiv.
Nou-născuții se înscriu pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, imediat după naşterea copilului, dacă părinţii nu au altă opţiune exprimată în scris.