Antena 3 CNN Actualitate Social Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei ar putea obține gratuit adeverințele pentru recalculare

Pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei ar putea obține gratuit adeverințele pentru recalculare

pensionar postas pensie posta romana facebook
Pensionarii care au primit bani mai puțini decât pe decizia de recalculare. Sursă: Facebook / Posta Româna
de Mihai Paul    |    17 Sep 2024   •   17:33

Mai mulți membri ai grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal (PNL) au înaintat un proiect de lege care priveşte pensionarii ce încasează pensii mici, mai exact personale ce au o pensie sub 3.000 de lei. Aceştia vor beneficia de  gratuitate atunci când vor solicita dovada necesară ăentru recalcularea pensiei.

Prin iniţiativa liberală, persoanele cu o pensie mai mică de 3.000 de lei vor primi gratuit de la instituții sau de la instituții adeverințele necesare recalculării pensiei.

 Potrivit propunerii legislative, costurile de eliberare a certificatelor ar urma să fie suportate de Agenția Națională de Supraveghere Socială și Plăți.

Potrivit unei postări publicate pe pagina de Facebook a partidului, liderul fracțiunii din Senat, Daniel Fenechiu, a cerut ca parlamentul să discute proiectul printr-o procedură accelerată. PNL a reamintit că a primit reclamaţii conform cărora firmele care administrează arhivele percep taxe nerezonabil de mari - uneori de mii de lei - pentru eliberarea certificatelor.

" Pensionarii vor obține gratuit adeverințele de venit de la deținătorii de arhive, dacă Parlamentul va vota un proiect de lege depus de PNL la Senat. Pentru cei cu pensii sub 3000 lei, aceste costuri vor fi decontate de agențiile județene de prestații sociale. În plus, cei cu pensii între 3001-6000 lei vor plăti doar jumătate.
 
Măsura a fost luată după ce mulți pensionari s-au plâns că firmele care dețin arhivele practică tarife prea mari pentru buzunarul lor. Costul acestor acte se poate ridica chiar și la câteva mii de lei, pentru dovezi de contributivitate care acoperă mai mulți ani. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat dezbaterea proiectului în procedură de urgență", a transmis PNL pe reţelele sociale.

×
Subiecte în articol: pensii recalculare pensii PNL
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close