Mii de românce îngrijesc de ani buni bătrâni în Italia. Multe dintre ele sunt epuizate de munca grea şi apăsate de problemele de acasă, iar toate aceste greutăți ajung uneori să le ducă în pragul depresiei, ceea ce specialiștii au numit "sindromul Italia".
Este si cazul Mirelei care a fost găsită fără viaţă de fata bătrânei pe care o îngrijea la Udine, Italia.
„Mirela este victima a ceea ce numim Sindromul Italia, după mulți ani lucrați ca îngrijitoare a intrat într-o depresie puternică și ieri a decis că e mai bine să ne părăsească pentru totdeauna”, a spus pentru rotalianul.com sora Mirelei.
Drama femeii a început în perioada pandemiei când, din cauza restricţiilor şi a carantinei, Mirela a fost nevoită să stea mult timp în casă alături de bătrâna pe care o îngrijea, fără posibilitatea de a ieși pentru a se relaxa și a beneficia de timp liber numai pentru ea.
Fiica pensionarei pe care o îngrijea Mirela a încercat să o ajute propunându-i să o însoțească la un psiholog. Românca a refuzat categoric sperând că îşi va putea reveni, dar starea ei psihică se deteriora pe zi ce trece.
„Auzea voci, se izola, se ascundea și nu mai voia să vorbească cu nimeni”
Mirela a încercat să treacă singură prin această provocare şi deşi vorbea des cu sora ei la telefon refuza orice ajutor de specialitate şi această decizie i-a fost fatală.
Duminica dimineaţa trupul ei fără viaţă a fost găsit la ultimul etajul al blocului, unde sunt niște boxe pentru depozitat materiale.
„Sindromul Italia” şi-a căpătat numele de la ţara în care se duc cei mai mulţi români şi est-europeni la muncă temporară. Deşi el nu este recunoscut sub acest nume de tratatele de specialitate precum DSM, din punct de vedere psiho-social, Sindromul „Italia” reprezintă o sumă de simptome din spectrul depresiei care apare atât la persoanele care pleacă la muncă în alte ţări, cât şi la copii rămași singuri în ţară pe perioada în care părinţii sunt plecați la muncă. În cazul părinților este vorba de dorul de ţară şi de copii peste care se suprapun dificultățile găsirii unui loc de muncă printre străini şi constrângerile financiare.
În cazul copiilor, este vorba de sentimentul de abandon, de anxietate, de dor de părinţii plecați peste care se suprapune o socializare defectuoasă.