Antena 3 CNN Actualitate Impozitul pe proprietate rămâne la fel în 2025. Noua formulă de calcul se amână un an

Impozitul pe proprietate rămâne la fel în 2025. Noua formulă de calcul se amână un an

calcule casa calculator
Impozitul pe proprietate rămâne la fel în 2025. FOTO: Getty Images
de G.M.    |    23 Oct 2024   •   12:23

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, în şedinţa de Guvern, că anul viitor românii vor plăti aceleaşi impozite pe proprietate, decizia fiind de amânare până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul. Premierul a mai spus că va exista şi un calendar de creştere graduală a accizelor la bere, pentru o mai bună predictibilitate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul şedinţei Executivului că anul viitor, românii plătesc aceleaşi impozite pe proprietate. 

”Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piaţă. Până atunci, Ministerul Finanţelor trebuie să îşi construiască o structură specializată, iar Agenţia de Cadastru are obligaţia de a furniza date către această structură”, a precizat Ciolacu.

El a subliniat că au fost preluate solicitările mediului de afaceri şi în cazul obligativităţii firmelor de a folosi automate de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului.

”E vorba de o nouă tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR. Este evident că mulţi agenţi economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiţi încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a explicat premierul. 

”Alte veşti bune vin în privinţa accizei la bere. Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflaţia pe ultimele 12 luni, calculată în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creştere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”, a mai anunţat Ciolacu. 

Formula de calcul pentru impozitarea proprietăților a mai fost amânată o dată

Este vorba despre o a doua amânare a aplicării noului sistem de impozitare a clădirilor, care fusese propusă de Ministerul Finanțelor, printr-un proiect de ordonanță de urgență.

Potrivit proiectului, noul sistem de impozitare se va aplica din 2026. De asemenea, proiectul prevede și înființarea unei structuri de specialitate în cadrul MF, care va gestiona o bază de date națională cu proprietățile imobiliare, parte a unui sistem informatic care să permită implementarea unor modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare. Noua entitate va colabora cu autoritățile locale și alte entități pentru colectarea datelor despre proprietăți, va implementa modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare și va coordona metodologic organele fiscale locale.

Amânarea a fost propusă pe motiv că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.

Noul sistem de calcul a impozitelor pentru proprietăți trebuia să se aplice din 2023, așa cum prevedea OG 16/2022.

 

×
Parteneri
x close