Antena 3 CNN Actualitate Social Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Cei mai afectați vor fi cei cu venituri mici

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Cei mai afectați vor fi cei cu venituri mici

Modificarea unui alineat din legea sănătății, prin ordonanță de guvern, liberalizează complet accesul spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate.

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Cei mai afectați vor fi cei cu venituri mici
25 Ian 2020   •   19:25

Sume de zeci de milioane de euro vor putea să plece spre privat, acolo unde de cele mai multe ori pacienții scot din buzunar coplată proporțională cu valoarea decontării. Pe programe ca acela de oncologie, asta înseamnă poveri de mii de euro pentru pacienți.

Pe site-ul Ministerului Sănătății se află în transparență decizională un proiect de OG care aduce mai multe modificări la legea sănătății. Modificarea care privatizează programele naționale de sănătate pare minusculă. Se schimbă un alineat din lege, se elimină jumătate de frază. Dar inocentul alineat 52c) va aduce schimbări uriașe în finanțarea sănătății.

Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coodonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program. Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program, scrie Libertatea.

×
Subiecte în articol: programe nationale de sanatate
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close