Antena 3 CNN Actualitate Social Greșelile pe care să nu le faci dacă vrei să te pensionezi anticipat

Greșelile pe care să nu le faci dacă vrei să te pensionezi anticipat

o femeie in varsta pensionara se uita pe facturi
O pensionară din SUA face planuri să se mute în altă țară, pentru a face față cheltuielilor. FOTO: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2024   •   07:00

Angajații care doresc să se pensioneze anticipat trebuie să aibă un plan financiar clar și să fie atenți să nu repete greșelile pe care alte persoane în situația lor le-au făcut anterior.

Un expert financiar a explicat pentru Business Insider ce poți face dacă vrei să ieși la pensie mai devreme. 

Una dintre greșeli este să nu ai un plan pentru acoperirea cheltuielilor până la ajungerea la pensionarea la termen. În primul rând, trebuie să ai o strategie pentru economisire, în funcție de veniturile realizate. Nu uita că în primii ani de pensionare, venitul ar putea fi mai mic deoarece nu mai lucrezi. Concret, trebuie să ai o strategie privind acoperirea cheltuielilor zilnice până când vei avea acces la fondul de pensie. Expertul spune că uneori e greu să anticipezi care e suma anuală de care ai nevoie.

„Am observat că cheltuielile unui pensionar anticipat sunt de obicei mai mari decât plănuia. Se întâmplă asta pentru că vor să se bucure de independența financiară, care de obicei îi împinge să cheltuiască pentru plăcerile personale, precum călătoriile, mesele în oraș și participarea la alte activități cu costuri ridicate”, a spus expertul. 

O a doua greșeală este lipsa unui plan privind costurile estimate cu acoperirea asistenței/asigurării medicale. Expertul fiscal a explicat că o greșeală pe care o fac oamenii este să nu ia în calcul costul asigurării medicale. El a recomandat să se calculeze costul asigurării de sănătate pe perioada de la pensionarea anticipată la pensionarea la termen. „Deoarece aceste costuri pot fi destul de mari, este util să luați în considerare costurile lunare pe care le aveți în viața de zi cu zi”, a spus el.

El a adăugat că o greșeală des întâlnită la persoanele care decid să se pensioneze anticipat este că nu cresc economiile pentru sănătate.

O altă greșeală este în opinia expertului că oamenii nu fac o prognoză a viitorilor cinci – zece ani, de exemplu, de la momentul pensionării anticipate, ca să își dea seama dacă economiile sunt suficiente, dacă e nevoie de mai multe și dacă sunt posibile.

(Textul a fost adaptat pentru recomandări general valabile pentru persoanele care vor să se pensioneze anticipat, indiferent de țara unde vor ieși la pensie)

 

 

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close