UPDATE 15.24 - Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii medicale fictive pe baza a sute de dosare medicale întocmite în fals, au declarat joi surse judiciare, citate de agerpres.ro.
Sursele citate au explicat că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul mai multor funcţionari din CASMB, protejaţi de persoane aflate la conducerea instituţiei şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), existând situaţii când dosarele pacienţilor care ar fi trebuit să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi în detrimentul dosarelor cu pacienţi fictivi.
Pentru a nu fi depistaţi, arată sursele judiciare, se redactau raportări lunare de servicii medicale folosite pentru decontări în fals, în paralel fiind introduse şi şterse date din sistemul CNAS, în aşa fel încât să apară că serviciile medicale au fost efectuate.
Mai mult, sursele citate au precizat că angajaţi ai CASMB şi CNAS, inclusiv cei care deţineau atribuţii de control şi constatare a contravenţiilor din cadrul celor două instituţii, ar fi cerut mai multe foloase de la reprezentanţii unei firme ce se ocupa cu asistenţă medicală la domiciliu, pentru a se renunţa pe viitor la controlarea în exces a activităţii respectivei societăţi.
Potrivit aceloraşi surse, în contextul unui control efectuat de Curtea de Conturi, mai multe persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au încercat să împiedice descoperirea decontărilor anumitor medicamente pentru pacienţi fictivi. Astfel, arată sursele, medicamente în valoare de peste șapte milioane de euro au fost decontate prin întocmirea unor documente medicale ce trebuiau să creeze impresia că neregulile descoperite de Curtea de Conturi s-ar încadra într-o excepţie prevăzută de unele norme elaborare de CNAS.
Sursele judiciare au menţionat că, în acest caz, anchetatorii investighează infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, comise în perioada ianuarie 2016 - august 2017.
După finalizarea percheziţiilor, mai multe persoane vor fi duse la audieri, au susţinut sursele citate.
UPDATE 14.58 - Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează joi verificări în legătură cu suspiciuni de decontări de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru pacienţi fictivi, iat prejudiciul în acest dosar s-ar ridica la trei milioane de euro, potrivit unor surse judiciare, citate de agerpres.ro.
UPDATE 14.03 - Dezvăluiri exclusive în cazul percheziţiilor DNA. Omul lui George Maior a fost săltat de DNA joi dimineaţă, în dosarul în care au loc 50 de percheziţii, două dintre ele la CNAS şi CASMB.
Sergiu Ciobanu a fost angajat al lui Maior atât la MApN, cât şi ulterior la cabinetul acestuia în Serviciul Român de Informaţii, în funcția de consilier.
Ciobanu era angajat civil și a plecat odată cu George Maior din instituții.
Procurorii au deschis şi la mai multe sedii de firme.
UPDATE 12.57 - Procurorii DNA efectuează joi percheziţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), au declarat joi surse judiciare, potrivit agerpres.ro.
----------------------------
Știrea inițială 12.39
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, iese la atac.
Un număr de 50 de percheziții, dintre care două la instituții publice, au loc joi.
Din primele informații, ar fi vorba despre instituții medicale, cel mai probabil spitale, dar și domiciile ale diverselor persoane sau firme.
Comunicatul DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție, săvârșite în perioada 2016- august 2017.
Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 august 2017, sunt efectuate percheziții domiciliare în 50 locații, dintre care două sunt sedii ale unor instituții publice din București, restul sedii sau puncte de lucru ale unor societăți comerciale sau domicilii ale unor persoane.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.