Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, doreşte amenajarea unei bănci de alimente pentru persoanele nevoiaşe, suplimentarea locurilor de cazare pe durata iernii pentru persoanele fără adăpost, dar şi extinderea reţelei de spălătorii sociale în toate sectoarele, informează PMB într-un comunicat.
Toate aceste aspecte au fost analizate, vineri, în cadrul unei întâlniri dintre primarul general şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.
Bucureşti este singura capitală europeană fără o bancă de alimente pentru preluarea, depozitarea, prelucrarea şi distribuirea alimentelor oferite de producători şi marile lanţuri de retail categoriilor de persoane nevoiaşe, precizează sursa citată.
"Sunt foarte determinată să punem bazele proiectului băncii de alimente, pentru că reprezintă o componentă firească a procesului de prevenire a risipei alimentare. De fapt, am fost foarte interesată de combaterea acestui fenomen, încă de când s-a dezbătut proiectul de lege privind limitarea risipei alimentare în Senat, proiect pe care l-am şi votat", a afirmat primarul general, citată în comunicat.
Edilul-şef al Capitalei a explicat că s-a identificat o clădire care ar putea găzdui această bancă de alimente şi că se doreşte accesarea de fonduri europene pentru amenajarea ei.
În ce priveşte locurile de cazare destinate persoanelor fără adăpost, DGASMB are în prezent la dispoziţie 700 de locuri, în contextul în care, în ultimii ani, numărul celor care au nevoie de găzduire în sezonul rece a crescut semnificativ (56% dintre aceştia provenind din alte judeţe).
"Ca o soluţie temporară, pentru această iarnă, se va supune votului consilierilor generali posibilitatea achiziţionării sau închirierii unor containere pentru suplimentarea locurilor, urmând ca anul viitor să se dezvolte şi alte centre pentru persoanele fără adăpost", a precizat PMB.
În prezent, DGASMB pune la dispoziţia categoriilor defavorizate două spălătorii sociale, una în Calea Griviţei nr. 216, cu o capacitate de 10 maşini de spălat şi 10 uscătoare, şi cea de a doua la OMINIS, în cadrul Complexului de Servicii Sociale, unde sunt 10 maşini de spălat. Aceste servicii sunt destinate persoanelor nevoiaşe, care nu au posibilitatea să îşi spele hainele acasă.
"Aceste facilităţi trebuie să fie prezente în toate sectoarele Bucureştiului, în special în sectoarele 2, 3, 5 şi 6 unde nu există astfel de servicii", a declarat Gabriela Firea.
Primarul Capitalei a explicat că un alt proiect pe care actuala administraţie doreşte să îl dezvolte este cel privitor la construirea de noi creşe.
"Ca primar general şi ca mamă, în primul rând, înţeleg foarte bine necesitatea mamelor care doresc să se întoarcă la serviciu, dar care nu au cu cine să îşi lase copiii. Municipalitatea are în administrare 12 creşe, cu 425 de locuri, dar, având în vedere cererea tot mai mare, acestea au devenit insuficiente. Avem în pregătire alte două creşe, care pot deveni funcţionale în maxim şase luni, ambele în sectorul 1, iar în viitorul apropiat vom identifica şi alte noi spaţii care pot găzdui creşe", a spus Firea, conform comunicatului.