Antena 3 CNN Actualitate Social O femeie din Gorj care a lucrat în Italia ca badantă a rămas fără economii după un control al ANAF

O femeie din Gorj care a lucrat în Italia ca badantă a rămas fără economii după un control al ANAF

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:33 29 Ian 2024 Modificat la 23:33 29 Ian 2024
masina anaf
O femeie din Gorj care a lucrat în Italia ca badantă a rămas fără economii după un control al ANAF Sursa foto: Hepta/ Petrisor Iordan

O româncă ce a lucrat în străinătate a fost supusă unei inspecții fiscale și a fost nevoită să achite o sumă uriaşă cu titlu de impozit pe venituri considerate neidentificate.

Cazul a fost făcut public de avocatul Gheorghe Piperea, care se întreabă cum a avut ANAF acces la date confidențiale din bancă.

Românca a lucrat ca badantă în Italia. A fost supusă unei verificări fiscale de către autoritățile statului şi nevoită să achite un impozit în valoare de peste 200.000 de lei pentru veniturile considerate neidentificate.

O preocupare majoră a avocatului se axează pe modalitatea în care ANAF a obținut acces la datele confidențiale ale respectivei persoane din conturile bancare.

Conform detaliilor prezentate de Gheorghe Piperea, doamna B. L. a fost subiectul unui control fiscal efectuat de agenții din Gorj, control soldat cu obligarea la plata unui impozit pe veniturile din surse neidentificate în cuantum de 125.156 lei, pentru anul 2018, și de 96.680 lei, pentru anul 2019.

Pe parcursul controlului, doamna B. L., care lucrează de zeci de ani în Italia, ca badantă, a înfățișat două contracte de împrumut cu fiul său, precum și o serie de 3 vânzări de bunuri în Italia. Organul fiscal a constatat că aceste operațiuni nu s-au efectuat prin bănci, de unde au tras concluzia că, probabil, au fost efectuate în numerar. În aceste condiții, organul fiscal a constatat aplicabil un Regulament european din 2005, care impune o limită de 10.000 de euro în numerar pe care îi poți aduce cu tine la intrarea pe teritoriul unui stat UE (notă – reglementarea se aplică numai în cazul în care statul de plecare este non – UE, dar nu ne împiedicăm acum de asemenea „amănunte”).

Astfel că, tot ce organul a sesizat ca fiind bani ai doamnei B. L. a fost impozitat ca venit din surse neindentificate, a arătat Piperea.

De notat că acest caz se referă la legislația anterioară introducerii legii austerității, care prevede acum un impozit de 70% din venit, o amendă de 25% din venit și confiscarea integrală a venitului.

Avocatul Piperea ridică întrebări cu privire la modul în care ANAF a obținut informațiile despre banii doamnei B. L., menționând că acestea provin din bazele de date ale ANAF, informații accesate de la terți în baza unor protocoale de colaborare și schimburi de informații, precum și în urma solicitărilor de informații către terți.

Avocatul subliniază importanța protejării datelor cu caracter personal.

×
x close