Familiile care primesc ajutor social din partea statului ar putea fi obligate să presteze muncă în folosul comunităţii, la solicitarea primarului. În plus, vor fi nevoite să achite taxe şi impozite pentru bunurile pe care le deţin, ceea ce nu se întâmplă în prezent.
Aşa prevede un proiect de lege aflat pe masa senatorilor, proiect care vrea să încurajeze munca şi să scadă numărul asistaţilor sociali de la noi din ţară - cifră care se ridică la 7 milioane. Concret, iniţiativa legislativă ce aparţine unor parlamentari ALDE şi PMP, mai prevede că cei care refuză să facă muncă în folosul comunităţii riscă să piardă ajutorul social pe o perioadă de şase luni. Specialiştii susţin însă că deşi iniţiativa este una bună, şansele ca asistaţii sociali să lucreze chiar şi strânşi cu uşa, sunt destul de mici.
Însă tocmai faptul că e doldora de locuri de muncă la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară, parlamentarul ALDE Alexandru Băişanu spune că este nevoie de reguli mai dure pentru cei care trăiesc din banii statului şi nu produc nimic. „Sunt oameni care de 20 şi ceva de ani n-au muncit în mod legal, cu carte de muncă. Mă gândesc cu groază că se vor face 30 de ani în care vor primi bani fără să muncească şi cel mai probabil vom ajunge în situaţia de a avea şi primul pensionar în urma acestui gen de legislaţie care, de fapt, încurajează nemunca”, spune Alexandru Băişanu, unul dintre iniţiatorii legii, potrivit Adevărul.