FACIAS organizează o debatere privind implementarea PNRR, aflat într-un moment crucial, în contextul în care următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR trebuie depusă până la sfârșitul lunii octombrie a.c. Aceasta va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil și 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut și este condiționată de îndeplinirea a 51 de jaloane/ținte aferente trimestrului I 2022 și trimestrului II 2022.
Monitorizare PNRR:Posibilitatea renegocierii planului pe jaloanele neîndeplinite, este o dezbatere pe care FACIAS o va organiza miercuri, 2 noiembrie a.c., pentru a analiza implementarea PNRR la un an de la debut, cu oficiali europeni, cu reprezentanți ai statului român, experti si profesori universitari.
În acest moment, România nu a îndeplinit toate jaloanele aferente trimestrului I 2022 și trimestrului II 2022, iar una dintre cele mai mari probleme le ridică intrarea în vigoare a legii privind protecția avertizorilor, lege ce va transpune Directiva (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
„De asemenea, un alt jalon neîndeplinit este reprezentat de funcționalitatea legislației și a normelor de aplicare privind sistemul de tichete pentru lucrătorii casnici. Deși guvernul a publicat în Monitorul Oficial această lege, aceasta va intra în vigoare abia la data de 1 ianuarie 2024. Atragem atenția că indicatorul de îndeplinire a jalonului prevăzut în PNRR specifică clar „dispoziție legală care indică intrarea în vigoare a legii de aplicare a sistemului de tichete de muncă”. Practic, termenul de intrare în vigoare a actului normativ depășește termenul jalonului asumat prin PNRR.
O situație chiar mai dificilă este înregistrată în cazul jaloanelor și țintelor ce au avut termen 30 septembrie 2022, unde doar 9 din cele 24 de jaloane și ținte din PNRR au fost realizate până la acest moment”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.