Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere O fabrică din Buzău îmbracă trupele NATO din Germania și Norvegia, în timp ce Armata Română poartă articole din import

O fabrică din Buzău îmbracă trupele NATO din Germania și Norvegia, în timp ce Armata Română poartă articole din import

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 22:48 19 Mar 2021 Modificat la 22:53 19 Mar 2021
o_1f163qkms1i4m1l3d1b5qcrn1r29b.jpg

Chiar dacă unele fabrici au încercat să se axeze pe producția de măști și combinezoane, această măsură nu a avut succces, pentru că statul român a importat masiv din China şi Vietnam. 


În această fabrică din Buzău se produc articole vestimentare tricotate. De când a început pandemia și până în prezent cererile pentru articole de îmbrăcăminte au scăzut simțitor. Au fost nevoiți să închidă o secție de producție și să renunțe la o parte dintre angajați.

"Din păcate trebuie să prezentăm şi partea tristă. În ultimii ani nu am dus-o chiar aşa de bine erau la noi timp de 14 ani", a spus pentru Antena 3 S. Sara Wechsler – proprietara fabricii

Fabrică îmbracă trupele NATO din Germania și Norvegia, în timp ce armata română poartă articole din import  


Pentru a putea rezista ar fi avut nevoie de un ajutor din partea statului român. Ajutor care s-a limitat la sprijinul pentru şomaj tehnic. Așa se face că au fost nevoiți să se reinventeze. Pentru că articolele produse aici sunt de cea mai bună calitate, compania a perfectat câteva contracte extrem de importante. Acum la Buzău se fac articole de îmbrăcăminte pentru armata germană. Și nu numai. Militarii norvegieni poartă, de asemenea, echipamente produse la Buzău. 

De altfel întreaga fabrică este complet automatizată. Toate utilajele sunt de ultimă generație sunt controlate de calculatoare. Se pot produce astfel elemente cu grade ridicate de complexitate, plecînd de la o simplă poză. 

Din nefericire articolele produse aici, care sunt bune pentru trupele NATO din Germania și Norvegia nu sunt bune și pentru armata română. Militarii noștri sunt echipați cu articole de îmbrăcăminte ieftine, de o calitate mai slabă. 

Ajutorul aşteptat de la stat nu a mai venit nici sub forma sprijinului financiar, nici a comenzilor

În plină pandemie, mai mulți producători au încercat să se axeze pe măști de protecție și combinezoane, atât de necesare în spitalele noastre. Din păcate statul român nu a dorit să achiziționeze aceste produse, preferând unele din import, de o calitate îndoielnică. Ce-ar mai fi avut de făcut statul? Să analizeze impactul pe care fiscalitatea şi mărirea salariului minim l-au avut asupra acestor industrii. 

Deşi loviţi de criza mondială şi de indiferenţa guvernanţilor locali, reprezentanţii unui domeniu cu care România s-ar fi putut mândri încearcă să-şi găsească singuri motive de speranţă.

 

×
x close