Explicaţii halucinante în dosarul angajaţilor de la Casa de Pensii din Bihor.
Judecătorul care a decis plasarea acestora în arest la domiciliu, după ce au stat o lună în arest preventiv, susţine că au fost deja pedepsiţi de presă şi nu mai este nevoie de încarcerare.
În plus, consideră că şpaga este un fenomen larg acceptat şi, deci, medicii care au strâns averi din mită nu mai trebuie pedepsiţi aşa de aspru.
Judecătorul Antik Levente recunoaşte în motivarea plasării la în arest la domiciliu că există probe convingătoare cu privire la vinovăţia celor 10 cadre medicale şi că temeiurile arestării lor "subzistă", ba chiar "s-au circumstanţiat, agravându-se" prin noile descoperiri.
Dar totuşi, izolarea lor e deja prea îndelungată, căci în cele 30 de zile procurorii au "procedat doar la exploatarea unei părţi din înregistrările video, audio şi ambientale", iar munca pe mai departe se anunţă laborioasă şi, deci, de durată.
Magistratul continuă însă cu ideea că lumea e obişnuită cu sistemul generalizat al şpăgii, deci nu reprezintă un pericol
Până şi faptul că mecanismul de fraudare, unul mult mai larg, suprinzând şi medicii care au emis documentele medicale fictive, şi intermediarii, e interpretat în favoarea şpăgarilor.
De altfel, judecătorul consideră că arestul preventiv "nu este atât de justificat în cazul unor fapte notorii", ci mai degrabă în cazul unor "alte fapte antisociale grave (omor, viol, trafic de droguri) despre care publicul nu are cunoştinţă".
În plus, medicii au fost deja pedepsiţi de, atenţie, presă. Căreia nu se sfieşte să îi dea lecţii pentru viitor, într-un document oficial al instanţei.