Vaccinarea anti-COVID-19 în cabinetele medicilor de familie a început miercuri, în Timișoara, în cadrul unui proiect pilot demarat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu primăria, DSP Timiș și asociațiile doctorilor de familie.
"Prima vaccinare anti-Covid din România în cabinetul unui medic de familie a avut loc la Timișoara. Această premieră va da viteză campaniei de vaccinare în Timișoara și în toată România, după ce va fi extinsă, din mai, la nivel național. Am oferit flori “pacientului zero” al proiectului pilot pe care îl realizăm împreună cu Asociația Timiș de Medicină de Familie, condusă de Dr Mihai Iacob.
O cheamă Sabina Macovei, are 52 de ani, și ne-a spus că s-a înscris la vaccinare pentru că vrea să se termine pandemia, cu toate restricțiile, iar copiii să se întoarcă la școală. Și pentru că are încredere în doctorul ei de familie, medicul Mihai Iacob.
Încrederea oamenilor în proprii lor medici de familie, care le cunosc toate problemele de sănătate și toate durerile, va fi motorul campaniei de vaccinare care ne va permite să atingem imunitatea de grup și să scăpăm de pandemie. 50 de medici de familie din Timișoara și zona metropolitană s-au înscris în acest proiect pilot.", a scris edilul Timişoarei pe pagina sa de Facebook.
Dominic Fritz i-a dus flori primului român vaccinat
După ce a primit serul de la AstraZeneca, Sabina Macovei a primit de la primar un buchet de flori. Edilul este de părere că odată cu acest demers Timișoara poate deveni primul oraș liber de COVID-19.
„Este momentul de cotitură în lupta împotriva acestei boli. Prin implicarea medicilor de familie, vom crește enorm capacitatea de vaccinare împotriva Covid-19. (…). Vaccinarea împotriva acestui virus trebuie să fie accesibilă tuturor celor care își doresc acest lucru, iar prin acest proiect tocmai asta reușim să realizăm. Doresc, de asemenea, să mulțumesc și Ministerului Sănătății pentru că a ales Timișoara pentru acest proiect, un oraș care tocmai a depășit valul 3 al pandemiei și care poate deveni și primul liber de Covid. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple rapid, avem nevoie de un număr mult mai mare de timișoreni vaccinați pentru a atinge imunitatea de grup”, a declarat primarul Fritz, potrivit presei locale.
În proiectul pilot demarat la Timișoara sunt implicați 50 de medici de familie din oraș și din zona metropolitană. Fiecare cabinet a fost aprovizionat cu câte 100 de doze de vaccin. Medicii de familie au primit și materiale sanitare și bonus 100 de teste rapide.