Antena 3 CNN Actualitate Social DOCUMENT. Cum arată decizia de recalculare a pensiei. Când vor ajunge deciziile la pensionari

DOCUMENT. Cum arată decizia de recalculare a pensiei. Când vor ajunge deciziile la pensionari

colaj decizie pensii
Model al unei decizii de recalculare a pensiilor. Sursa: Antena 3 CNN
de R.K.    |    13 Aug 2024   •   19:12

Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară va începe pe data de 16 august. Potrivit unui document obținut de Antena 3 CNN, decizia de recalculare conține date despre stagiul de cotizare, precum și numărul punctelor de stabilitate. Punctele de stabilitate se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani. 

„Cei aproximativ 4,8 milioane de pensionari aflați în plată urmează să primească deciziile pe noua formulă de calcul a legii 360”, a explicat recent la Antena 3 CNN, Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

„În partea superioară a deciziei, avem informații cu privire la datele personale ale pensionarilor. 

La litera C, avem elementul de noutate care apare în legea 360/ 2023 și anume, acele puncte de stabilitate care se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani. 

Urmează apoi, la literele E și F, informații cu privire la noul cuantum rezultat în urma recalculării. 

În subsolul paginii, avem informația care îi liniștește pe pensionari: dacă în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos.

Creșterile vor fi de la un leu până la câteva mii de lei, iar aceste puncte de instabilitate sunt pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani: 0,5 puncte pentru cei cu un stagiu contributiv între 25 și 30 de ani, 0,75 pentru cei cu un stagiu contributiv între 30 și 35 de ani, iar un punct pentru cei cu un stagiu contributiv de peste 35 de ani”, a declarat secretarul de stat.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. 

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close