Antena 3 CNN Actualitate Social Disperarea unei femei cu pensie socială de 1 leu după recalculare: „Puteam să fac un infarct. Mă gândeam că am pierdut pensia total”

Disperarea unei femei cu pensie socială de 1 leu după recalculare: „Puteam să fac un infarct. Mă gândeam că am pierdut pensia total”

bancnota 1 leu decizie recalculare pensie
În decizia de recalculare pe care a primit-o Maria se arată faptul că, de la 1 septembrie 2024, în urma recalculării, ea va primi doar 1 leu. Sursă colaj foto: Getty Images (dreapta), captură video (stânga)
de Andreea Ştefan    |    23 Aug 2024   •   16:28

Maria, o mamă care încasa pensie socială pentru fetița sa cu dizabilități, a făcut declarații în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. Femeia este revoltată, după ce pensia a scăzut după recalculare de la 1.281 de lei la doar 1 leu. „Poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu?”, a întrebat femeia, adresându-se ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

În decizia de recalculare pe care a primit-o Maria se arată faptul că, de la 1 septembrie 2024, în urma recalculării, ea va primi doar 1 leu. 

Deși ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a ieșit joi să ofere lămuriri cu privire la greșelile apărute în deciziile de recalculare a pensiilor primite de români, oamenii sunt în continuare revoltați și nu înțeleg de ce pe acele hârtii nu a fost menționat faptul că, dacă valoarea după recalculare este mai mică, pensia pe care o vor primi de la 1 septembrie va fi cea de dinaintea recalculării.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Fetița este bolnavă din naștere. Aș vrea să îi pun o întrebare doamnei ministru (n.r. - Simona Bucura Oprescu): poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu? Atât vreau să întreb. Toate tratamentele și toate costurile la doctori, la orice am nevoie, mă pot duce cu 1 leu? (Până  acum am avut) 1.281 de lei”, a declarat Maria în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea, o asigură pe dna. Maria că indemnizația socială va rămâne de 1.281 de lei și din septembrie.

„Indemnizația minimă socială rămâne 1.281 de lei. De altfel, și în acest moment în care doamna Maria primește cupoanele de pensii, primește un cupon pe care este specificată suma care a fost calculată pe bază de contributivitate la care se adaugă diferența până la 1.281 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, în direct la Antena 3 CNN.

Întrebat de ce nu a existat un formular tipizat al acestor decizii de recalculare a pensiilor, în care să fie menționat faptul că nicio pensie nu va scădea, Raul Giuglea a răspuns doar: „Formularele sunt publicate în Monitorul Oficial încă din 24 aprilie 2024. Sunt emise printr-un ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii aceste modele de formulare care au fost trimise fiecărui pensionar”.

„Dacă nu eram un pic mai tare din fire, puteam să fac un infarct în momentul în care am văzut că scrie doar 1 leu. (...) Mă gândeam că am pierdut pensia total. Dacă ar fi fost un om mai în vârstă decât mine, putea să facă un infarct pe loc”, a spus Maria.

Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat.

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close