Antena 3 CNN Actualitate Social Femeile care nu îşi doresc copii nu sunt egoiste. O cercetătoare explică de ce este normal să nu vrei moştenitori genetici

Femeile care nu îşi doresc copii nu sunt egoiste. O cercetătoare explică de ce este normal să nu vrei moştenitori genetici

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:43 17 Ian 2024 Modificat la 14:43 17 Ian 2024
de ce este normal sa nu vrei copii
Femeile care nu îşi doresc copii nu sunt egoiste. O cercetătoare explică de ce este normal să nu îţi doreşti copii Sursa foto: pexels.com

Motivele pentru care oamenii nu doresc să aibă copii pot fi diverse. Cultura, statutul social sau situația financiară sunt doar câteva elemente de care atârnă decizia de a avea sau nu un copil. De asemenea, alegerea poate fi individuală sau nu.

În societățile care încurajează o rată a natalității crescută, maternitatea este prezentată drept grijă. În timp ce femeile fără copii sunt mai degrabă văzute în cultura populară ca „femeia cu pisici”. Accentul pus pe animale arată cumva incapacitatea lor de a avea grijă de oameni.

 În secolul al XIX-lea, femeile fără copii erau descrise ca fiind egoiste. Lucrurile nu stau prea diferite nici acum. 

"Continui să mă întreb dacă, chiar și în această epocă de libertate și alegere fără precedent, femeile sunt cu adevărat libere să își înțeleagă propriile opțiuni de reproducere sau dacă au autonomia necesară pentru a modela aceste decizii", notează cercetătoarea Pragya Agarwal, în articolul său. 

Regretă sau nu femeile care nu fac copii?

"Așteptarea societății de la o femeie nu e doar aceea de a fi mamă, mai scrie ea, ci de a fi cea mai bună mamă. Adesea, discuțiile despre decizia de a avea sau nu copii se poartă în termeni de regret: ce se întâmplă dacă va fi prea târziu? Și ce înseamnă prea târziu? De câte ori aude o femeie: vei regreta mai târziu că nu ai făcut copii", mai spune sociologa americană.

Dar acest regret este mai degrabă un mit. Conform unui studiu realizat în 2023 de Universitatea din Michigan 1 din 5 adulți nu voiau copii. O cercetare ulterioară a arătat că cei care nu au dorit să aibă copii sunt fericiți cu alegerea pe care au făcut-o.

În același timp, alte analize au scos în evidență faptul că cei care au devenit la un moment dat părinți sunt mai predispuși la a regreta această decizie. Într-un sondaj din 2021 făcut în rândul a peste 1.200 de părinți britanici, 8% dintre ei au spus că regretă în prezent că au copii.

În 2016, în Germania, 19% dintre mame și 20% dintre tați au declarat că, dacă ar putea decide din nou, nu și-ar dori să aibă copii.

Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii regretă faptul că în familie a apărut un copil sunt diverse: lipsa timpului şi a spațiului personal, problema banilor, lipsa sprijinului şi a ajutorului în creșterea copilului, neînțelegerile cu partenerul. 

"Nu mai avem un sat. Facem totul singuri. Continui să mă întreb de ce societatea pune încă atâta presiune asupra oamenilor, în special asupra femeilor, pentru a avea copii – de ce le spune că scopul lor principal, cel mai important în viață, este să fie mamă, dar apoi le etichetează rapid ca fiind o mamă rea, o mamă neatentă, o mamă neglijentă", susține cercetătoarea Pragya Agarwal, conform Libertatea. 

×
Parteneri
x close