Statistic, lifturile sunt destul de sigure, atâta timp cât caracteristicile de siguranţă ale acestora funcţionează în mod corespunzător şi pasagerii rămân în totalitate în interiorul cabinei. Cele mai multe accidente legate de ascensor şi decese se întâmplă lucrătorilor din domeniul construcţiei sau întreţinerii, urmate de oameni care au fost prinşi în uşile liftului sau între etaje.
Lifturile moderne au caracteristici de siguranţă pentru a ajuta la prevenirea căderilor fatale. Lifturile de tracţiune, care se mişcă în sus şi în jos cu ajutorul unor cabluri din oţel, scripeţilor şi contragreutăţi, au un regulator cu senzor de viteză. Dacă cabina ascensorului se deplasează în jos prea repede, persoana responsabilă poate activa frânele. Lifturile de tracţiune au, de asemenea, localizaţi switch-uri de-a lungul traseului ascensorului, care le detectează pe cele care trec cu o viteză prea mare şi pot, astfel, iniţia o reducere a vitezei.
Atunci când se avariază un lift, unii oameni susţin că e bine să sari, cu o fracţiune de secundă înainte de impact, pentru a reduce viteza impactului, dar dacă liftul are o viteză mare acest efort va fi insuficient. Presupunând că v-aţi păstrat spiritul de observaţie şi reacţiile ascuţite pentru acest efort, trebuie să fiţi atenţi să nu vă loviţi cu capul pe tavan, agravând rănile. În schimb, dacă aveţi o poşetă sau un geamantan, este indicat să le puneţi jos şi să vă urcaţi pe ele, acest truc va amortiza lovitura.
O altă indicaţie pentru oamenii care rămân blocaţi într-un ascensor aflat în cădere este să stea cu genunchii îndoiţi pentru a absorbi impactul, ca un paraşutist. Dacă ascensorul e mare, fixaţi-vă într-un colţ al liftului!
În contradicţie cu cele spuse mai sus, alte sfaturi spun că trebuie să te culci pe spate, pe podea şi să-ţi acoperi faţa şi capul pentru a te proteja împotriva molozului care se va desprinde.
Din păcate, mai multe efecte negative nu pot fi evitate, chiar dacă se respactă aceşti paşi de mai sus:
1. Cu corpul poziţionat pe podea, ţesuturile moi, inclusiv creierul şi organele interne vor absorbi impactul complet.
2. Betty Lou Oliver deţine recordul mondial Guinness pentru Supravieţuirea în cea mai lungă cădere a unui lift. Femeia a supravieţuit după ce s-a aflat într-un lift care a căzut 75 de etaje (mai mult de 305 metri) în Empire State Building, în 1945. Dacă ar fi fost întinsă pe podea, ea probabil ar fi fost moartă. În cazul ei, cablul ascensorului bobinat la partea inferioară a liftului a amortizat aterizare ei.
3. În loc să te culci pe o suprafaţă plană, ar trebui să te prinzi de ceva pentru a nu cădea pe podea, scrie descopera.ro.