Antena 3 CNN Actualitate Social Cum ar urma să fie prevenite accidentele cu tramvaie din Capitală

Cum ar urma să fie prevenite accidentele cu tramvaie din Capitală

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 23:26 09 Feb 2022 Modificat la 23:26 09 Feb 2022
accidente tramvaie bucuresti
Cum ar urma să fie prevenite accidentele cu tramvaie din Capitală Sursa foto: Antena 3

În condiţii de trafic aglomerat sau vizibilitate redusă, sistemul îl avertizează pe vatman de prezenţa eventualelor obstacole pe şine.

Vorbim practic despre dotarea tramvaielor cu cameră multifuncţională şi un senzor radar.

Deocamdată, un singur tramvai din Bucureşti este prevăzut cu acest sistem, datorită unui proiect pilot.

În luna aprilie, cei de la STB, vor decide dacă sistemul poate fi instalat pe toate tramvaiele Capitalei.

Măsura vine în contextul în care Bucureştiul se află pe locul 8, în topul ţărilor cu cel mai mare trafic rutier, conform unui studiu recent.

"Sistemul de avertizare a coliziunii iminente pentru tramvaie sprijină conducătorii în situații critice. În trafic aglomerat sau în condiții de vizibilitate redusă, sistemul îl avertizează pe conducător cu privire la obstacolele de pe șine în timp util. În cazul în care acesta reacționează prea târziu sau nu reacționează deloc, sistemul poate iniția frânarea automată. Acest lucru permite evitarea accidentelor, sau cel puțin reducerea în mod semnificativ a daunelor.

Beneficiile unui astfel de sistem sunt multiple:

  • Siguranță sporită pentru conducător și pasageri, precum și pentru toți ceilalți participanți la trafic;
  • Întârzieri reduse datorită reducerii frecvenței accidentelor;
  • Disponibilitate sporită a vehiculelor pe șine, evitându-se imobilizarea lor pentru reparații;
  • Costuri de reparații mai mici prin evitarea sau reducerea pagubelor rezultate din accidente.

„Pentru îmbunătățirea condițiilor de securitate a călătorilor în transportul public, precum și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru conducătorii de vehicule din cadrul STB SA, am decis instalarea sistemului anticoliziune, în primă faza pentru testare, pe un tramvai ce deservește liniile depoului Bucureștii Noi, cu asistență tehnică din partea Bosch. La finalul lunii aprilie, când se finalizează perioada de probă, vom analiza posibilitatea de montare a unor sisteme cu caracteristici tehnice similare și pe alte tramvaie modernizate”, a declarat Adrian Criț, Directorul General STB SA.

Sistemul testat, produs de Bosch, este similar cu cel folosit cu succes în industria auto pentru a reduce în mod activ consecințele costisitoare ale accidentelor sau pentru a le preveni în totalitate. Proiectul pilot de testare a sistemului Bosch TFCW în România este în derulare printr-o colaborare cu Societatea de Transport București STB SA, un prim tramvai fiind echipat cu acest sistem din septembrie 2021.

Feed-back-ul din partea vatmanului este unul foarte încurajator. Asistat în permanență prin avertismente sonore și vizuale, acesta declară faptul că detectarea obstacolelor, recunoșterea riscurilor și evitarea daunelor este prioritară atât pentru siguranța călătorilor, cât și pentru calitatea serviciilor oferite de STB SA utilizatorilor săi.

Ca funcționalitate, sistemul de asistență constă într-o cameră multifuncțională, un senzor radar și o unitate de control. Camera multifuncțională monitorizează traiectoria din față și transmite datele în timp real către unitatea de control a senzorului radar. Luând în considerare viteza vehiculului, sistemul de control utilizează informațiile pentru a determina pericolul unei coliziuni. Combinarea datelor de la camera multifuncțională și de la senzorul radar cu rază medie de acțiune îmbunătățește detectarea obstacolelor. Principiul fuziunii datelor senzorilor, adoptat din domeniul dezvoltării autovehiculelor autonome, îmbină selectiv punctele forte ale mai multor principii de funcționare ale senzorilor. În acest fel, se sporește atât fiabilitatea, cât și disponibilitatea tehnologiei senzorilor", se arată în comunicatul transmis de Societatea de Transport București.

×
Etichete: tramvaie Capitală
x close