
Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, în condițiile în care culturile horticole au fost „compromise grav” după două episoade de ger, potrivit unui comunicat al Asociației Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli „Fruleg-Ro”.
Conform sursei citate, în caz contrar va urma o serie de falimente în sectorul pomicol, cu o rată crescută a șomajului, ca urmare a disponibilizării lucrătorilor care activează în această ramură a agriculturii.
Reprezentanții asociației susțin că producătorii de fructe și legume s-au confruntat cu două episoade severe de ger, unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie, care „au compromis grav culturile horticole”.
Asociația Fruleg a lansat un apel public către Guvern, Ministerul Agriculturii și Administrația Prezidențială, în contextul unei crize agricole care pune în pericol siguranța alimentară și economia țării.
FRULEG propune următoarele măsuri concrete:
- Despăgubirea producătorilor afectați, proporțional cu pierderile reale;
- Acces facilitat la credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat;
- Măsuri fiscale adaptate situației de calamitate – inclusiv amânări sau scutiri;
- Aplicarea Legii 170/2023 privind ajutorul de stat promis pentru producătorii de fructe,
legume și cartofi; - Introducerea asigurărilor parametrice în Ghidul Submăsurii 17.1, după modelul european – pentru reflectarea reală a fenomenelor, nu doar a unor date calendaristice;
- Accesarea urgentă a fondurilor europene din rezerva agricolă a UE.
Asociația mai cere și introducerea unor asigurări moderne, care să țină cont de efectele reale ale fenomenelor meteo, nu doar de datele din calendar. De asemenea, solicită acces rapid la fondurile europene de urgență din rezerva agricolă a UE.
Fruleg spune că este pentru prima dată când atât de multe culturi din toată țara sunt afectate în același timp și anunță că va cere o întâlnire cu reprezentanții autorităților și experți din institutele de cercetare pentru a discuta situația.
„Două episoade severe de ger - unul în ultima decadă a lunii februarie și altul în perioada 6-11 aprilie - au compromis grav culturile horticole. Aceste evenimente meteorologice extreme au afectat în totalitate mii de hectare de livezi și culturi legumicole din întreaga țară. Practic, întreaga ramură horticolă, care are o pondere importantă în economie și în viața socială, este aproape în totalitate compromisă.
Episoade similare s-au mai înregistrat pe teritoriul României, însă au avut un caracter izolat sau, chiar dacă au fost generalizate, nu au avut aceeași durată și intensitate. Cataclismul meteorologic despre care cerem autorităților publice să ia act, prin măsuri economico-financiare de susținere, este fără precedent în istoria post-revoluționară a României, prin întindere, magnitudine și impact socio-economic”, se menționează în comunicat.
„Deficitul comercial al României va fi afectat negativ”
Fruleg avertizează că producția de fructe din acest an va fi la un nivel minim istoric. Din această cauză, fabricile de procesare vor fi nevoite să cumpere materie primă din alte țări, la prețuri mai mari.
„Deficitul comercial al României va fi afectat negativ, probabil în favoarea unor piețe non-UE. În absența unui sprijin consistent, această situație riscă să se perpetueze și în anii următori, din cauza lipsei intervențiilor pentru conservarea livezilor. Efectul de 'bulgăre de zăpadă' riscă să afecteze și alți întreprinzători români, de la procesatori și comercianți, până la operatori logistici și furnizori de inputuri agricole.
Reiterăm că riscurile rezultate din această calamitate au potențialul de a amplifica dezechilibrele din piața autohtonă pentru mulți ani, în lipsa unor măsuri ferme și rapide. Social vorbind, trebuie înțeles că lucrările necesare în livezi, indiferent de producție (tratamente fitosanitare, tăieri în verde), se fac în principal cu muncitori necalificați din mediul rural. Dacă producătorii nu vor putea plăti acești muncitori, aceștia vor intra în șomaj, împovărând și mai mult sistemul de protecție socială al României.
În cazul unei lipse de reacție, toată lumea va avea de pierdut, respectiv agricultorii, consumatorii și statul”, mai precizează reprezentanții asociației.