Liliana este infirmieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi de marţi s-a tot simţit rău. După simptomele pe care le avea a bănuit că s-a infectat cu SARS-COV-2 şi a sunat la 112 pentru a solicita o ambulanţă care să-i recolteze probe pentru Covid-19. După patru zile însă, ambulanţa încă nu ajunsese la ea, transmite Mediafax.
„Au spus să am răbdare că o să vină, că au foarte multe solicitări şi n-au cum să ajungă. (…) Sunt de patru zile în casă. Mă simt rău de marţi. Am avut febră şi dureri în gât şi stare din asta apatică. Adică fără poftă de mâncare, stări de greaţă”, povesteşte Liliana.
Ca ea sunt zeci de oameni care aşteaptă înfriguraţi un echipajul medical să-i transporte la spital pentru că au Covid-19 sau să le recolteze probe pentru test. Din neştiinţă sau neputinţă unii nu mai aşteaptă şi pleacă pe cont propriu spre spital, infectând în drumul lor cine ştie câte alte persoane.
Din 10 ambulanţe, doar două sunt pentru COVID
Care este explicaţia pentru timpul imens de aşteptare de la Craiova? Din cele zece echipaje care lucrează zilnic la staţia de salvare din Craiova, doar două se ocupă de cazurile de COVID.
„Media pe zi a solicitărilor pentru recoltare pentru Covid-19 este undeva de 40-50 de pacienţi, răspândiţi pe toată aria judeţului Dolj. (...) Noi avem dedicate, pe timpul zilei, două echipaje care de tip B2, care nu sunt numai pentru recoltare, sunt şi pentru transportul pacienţilor confirmaţi”, spune Traian Măgală, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Dolj.