Dulciurile după dulciuri sunt plăcere. Mai ales pentru copii. Dar dincolo de faptul că îngraşă, crează şi dependenţă. De la grădiniţă, copiii primesc cu porţia zeci de grame de zahăr zilnic
Şi nici o instituţie a statului nu verifică mesele oferite celor mici. Rezultatul se vede cu ochiul liber. Numărul copiilor obezi a crescut alarmant în ultimii zece ani.
Problema ar fi că excesul de zahăr, mai ales la copii, are efecte grave. Chiar şi în doze mici, crează dependenţă. Specialiştii avertizează că obiceiurile proaste de acum au efecte pe termen lung asupra sănătăţii copiilor noştri.
Grădiniţele nu se zgârcesc la zahăr când vine vorba de mesele oferite copiilor. Am luat la întâmplare mai multe astfel de centre, şi dulcele este la putere peste tot.
De exemplu, o grădiniţă din sectorul 1 oferă dimineaţa pâine cu unt şi cu gem, la prânz, pe lângă o mămăliguţă se serveşte o prăjitură cu mere, iar la gustare iaurtul este însoţit de biscuiţi. La altă instituţie, tot privată, micuţii servesc la micul dejun lapte cu cereale, la prânz biscuiţi cu gem, iar la gustarea de la ora 16.00, plăcintă cu mere. A treia grădiniţă concurează parcă la zaharuricu celelalte două. Pe mesele copiilor găsim pâine cu unt şi miere, orez cu lapte şi scorţişoară şi compot de fructe. Părinţii nu par să sesizeze pericolele.
Ministerul Sănătăţii stă bine la statistici. Însă nu poate interzice aceste meniuri îndulcite în exces, chiar dacă legea recomandă o limită de zaharuri.
Sursă:
Observator