Antena 3 CNN Actualitate Social Controale la unități din programul „Masă Sănătoasă” din Alba: Mâncarea pentru elevi era pregătită fără respectarea normelor de igienă

Controale la unități din programul „Masă Sănătoasă” din Alba: Mâncarea pentru elevi era pregătită fără respectarea normelor de igienă

R.M.
1 minut de citit Publicat la 15:17 04 Mar 2025 Modificat la 15:17 04 Mar 2025
mancare elevi
Controalele au fost făcute în restaurante cu servicii de tip catering şi cantine şcolare care livrează mâncare pentru elevi, în cadrul programului naţional „Masă Sănătoasă” / foto: Getty Images

Spaţii neigienizate şi manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă prin folosirea recipientelor şi a ustensilelor deteriorate au fost principalele nereguli constatate în urma unor controale la unităţile de alimentaţie publică din Alba implicate în programul naţional „Masă Sănătoasă” în şcoli, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba au efectuat controale la unităţile de alimentaţie publică - unităţi de tip catering, restaurante cu servicii de tip catering şi cantine şcolare care livrează mâncare pentru elevi, în cadrul programului naţional „Masă Sănătoasă”.

Controalele au fost efectuate pentru ca reprezentanţii DSVSA să verifice dacă operatorii din domeniul alimentar respectă cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi asigură o alimentaţie corespunzătoare şi sigură pentru elevi.

„În total, au fost efectuate un număr de 42 de controale. Pentru deficienţele constate în timpul verificărilor au fost aplicate operatorilor alimentari un număr de 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 43.200 de lei şi 10 avertismente. 

Principalele abateri de la normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni au fost: manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă prin folosirea recipientelor si a ustensilelor deteriorate, greu igienizabile; etichetarea necorespunzătoare a preparatelor culinare; neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare a produselor alimentare şi a ustensilelor de lucru (spaţii şi ustensile de lucru neigienizate)”, se precizează în comunicat.

Controalele au fost efectuate în perioada 20 ianuarie - 1 martie, însă DSVSA Alba a menţionat că aceste acţiuni de verificare vor continua pe întreg anul şcolar, mai ales în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor (cu servicii de catering), unităţilor de tip catering şi cantinelor şcolare în care se prepară şi se servesc alimente şi mâncăruri gătite. 

×
x close