Antena 3 CNN Actualitate Social 6.000 de mineri, strigăt disperat către autorităţi: "Numărăm câți murim pe lună de bolile din muncile grele în condiţiile inumane. Vrem să trăim decent"

6.000 de mineri, strigăt disperat către autorităţi: "Numărăm câți murim pe lună de bolile din muncile grele în condiţiile inumane. Vrem să trăim decent"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:22 14 Dec 2021 Modificat la 18:53 14 Dec 2021
6.000 de mineri, strigăt disperat către autorităţi: "Numărăm câți murim pe lună de bolile din muncile grele în condiţiile inumane. Vrem să trăim decent"

Amenințați cu disponibilizări în masă minerii spun că autorităţile le-au propus acum, la vârsta de 50 sau 60 de ani, să devină bucătari sau ospătari pentru a-şi duce traiul de zi cu zi.

Liviu Bunoaica, lider sindical la Complexul Energetic Oltenia, a explicat situaţia în care se află personalul îmbătrânit care riscă să nu mai prindă vârsta de pensionare, din cauza bolilor şi stresului acumulate din muncile grele desfășurate de multe ori în condiţii inumane pentru că în domeniul lor nu s-au mai făcut deloc investiții.

„Numărăm câți murim pe lună, datorită bolilor acumulate din muncile grele, condițiilor inumane"

„Am avut o întâlnire cu partidele de la guvernare referitor la Legea 197. Le-am cerut o Ordonanță de Guvern care putea rezolva foarte repede această lege, să fie pusă în aplicare. Adică recunoașterea condițiilor de grupa a doua şi a treia în condiţii speciale până în 2001. La această întâlnire ni s-a propus o altă lege care ar dura până pe 15 februarie.

Noi ne gândim la varianta dacă va pica guvernul această lege nu va mai merge. Noi vedem situaţia de la guvernare. Noi, minerii, ce facem? Vom muri în continuare în carierele de cărbune, prin termocentrale şi ne temem de condițiile în care lucrăm. Acolo se moare pe capete. Acum nu mai numărăm că murim 60 pe an. Numărăm câți murim pe lună, datorită bolilor acumulate din muncile grele, condițiilor inumane. Nu s-au făcut investiții deloc, iar Guvernul vorbește de mixtul energetic în care ne include şi pe noi.

„Suntem cel mai îmbătrânit personal din economia asta care a mai rămas în economia acestei ţări"

Pe când domnul ministru al Energiei ne spune să scoatem cuvântul cărbune din vocabular. Ce să credem noi minerii şi energeticienii? Nu s-a întinerit personalul. Suntem cel mai îmbătrânit din economia asta care a mai rămas.

„Minerii cer să trăiască decent în acestă ţară. Au muncit şi s-au ales numai cu mulțumiri"

Vârsta noastră medie este de 52 de ani. Avem oameni de 56, 57 care încă mai lucrează. Doi, trei dacă au reuşit să iasă la pensie şi au murit într-un an, doi.

Cel mai longeviv om care a ieșit din carierele miniere a fost de 7 ani cât a mâncat pensie, în rest toţi mor după un an, maxim 5 ani. Minerii cer să trăiască decent 2-3 ani în acestă ţară. Au muncit şi s-au ales numai cu mulțumiri", a spus Liviu Bunoaica, lider sindical la Complexul Energetic Oltenia care a subliniat că discuțiile de negociere decurg cu amenințări din partea autorităţilor.

 

×
x close