Antena 3 CNN Actualitate Social Cele mai mari universități din România fac avertizări cu privire la "derapajele" din Educație

Cele mai mari universități din România fac avertizări cu privire la "derapajele" din Educație

1 minut de citit Publicat la 14:48 25 Apr 2017 Modificat la 14:48 25 Apr 2017
o_1beieu5mn1a9r233t5t12vhsr08.jpg
Foto: Facebook/ Universitatea din Bucuresti

Consorțiul ”Universitaria, din care fac parte cele mai mari cinci universități din România, avertizează în legătură cu derapajele din sistemul educațional și cer depolitizarea conducerii Consiliului Național al Rectorilor.

Cele cinci universități mai doresc implicarea lor în elaborarea noii legi a Educației și protestează față de lipsa de reprezentativitate din consiliile consultative ale Ministerului Cercetării.

Potrivit Hotnews.ro, instituțiile de învățământ superior si cercetare reunite în Consorțiul Universitaria sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București. 

În cadrul dezbaterilor, rectorii și președinții senatelor universitare au luat în discuție relația dintre Consorțiu și Consiliul Național al Rectorilor. În acest sens, conducerile universităților membre ale Consorțiului „Universitaria” solicită public CNR depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Consiliul să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc, departe de influențe de natură politică. Nu în ultimul rând, membrii Consorțiul „Universitaria” solicită modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități în funcție de numărul de cadre didactice, studenți și de activitatea de cercetare. Ca atare, Consorțiul „Universitaria” consideră necesar un demers rapid în acest sens, după care Consorțiul poate decide revenirea în structura Consiliului Național al Rectorilor.

Pe de altă parte, cele cinci universități componente ale Consorțiului „Universitaria”, cele mai reprezentative la nivel național, își exprimă o reală îngrijorare cu privire la faptul că noile consilii consultative ale Ministerului Cercetării și Inovării sunt departe de a asigura o reprezentativitate reală a sistemului de cercetare din România. Astfel, în condițiile în care cele cinci instituții de învățământ superior realizează cea mai solidă activitate de cercetare și au un număr însemnat de studenți și de cadre didactice, reprezentarea acestora este de sub 10% din întreaga componență a consiliilor. 

×
x close