Antena 3 CNN Actualitate Social Care este cea mai periculoasă zonă în caz de cutremur

Care este cea mai periculoasă zonă în caz de cutremur

Xenia Croitoru
1 minut de citit Publicat la 12:02 03 Noi 2022 Modificat la 12:07 03 Noi 2022
centru bucuresti pericol cutremur
Care este cea mai periculoasă zonă în caz de cutremur Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Marian Ilie-teoalida.ro

În Capitală, cea mai periculoasă zonă în caz de cutremur este centrul Capitalei. Clădirile cu bulină roşie sunt una lângă alta. 

Cel mai puternic seism din ultimii doi ani a avut loc joi dimineaţă, cu o magnitudine de 5,3 pe Richter. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declară că pompierii au inspectat imediat zonele cu risc seismic. 

Un cutremur de 5,3 a avut loc joi dimineaţă în România, fiind resimţit şi în alte cinci ţări, însă românii nu au primit mesaj Ro-Alert, aşa cum se aşteptau unii dintre ei.

În situația unui cutremur, autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat în urmă cu ceva timp, că sunt două motive pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.

"În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. 

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift", a explicat medicul Raed Arafat.

În țările în care se trimit astfel de alerte se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.

Tu știi ce risc seismic are blocul tău? 

O hartă interactivă realizată de un tânăr arhitect din Ploieşti vă poate arăta ce risc seismic are blocul în care locuiţi şi puteţi afla anul construcţiei sau alte detaltii despre clădire.

Este vorba despre un proiect realizat voluntar iniţial pentru Ploieşti, apoi extins şi în alte judeţe şi oraşe din ţară, după cum se arată pe teoalida.ro.

Pentru a afla ce risc seismic are blocul în care locuiţi sau când a fost construit, intraţi pe harta interactivă şi cu ajutorul Google Street View, căutaţi blocul care vă interesează.

×
x close