Antena 3 CNN Actualitate Social Ce părere au românii despre mesajele RO-Alert. Cei mai mulți dintre ei au notificările activate (sondaj)

Ce părere au românii despre mesajele RO-Alert. Cei mai mulți dintre ei au notificările activate (sondaj)

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 15:39 08 Oct 2024 Modificat la 15:39 08 Oct 2024
ro-alert
80% dintre românii care primesc notificări Ro-Alert consideră că acestea contribuie semnificativ la sporirea siguranţei personale. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Notificările RO-Alert îi fac pe opt din zece români (80%) să se simtă mai în siguranţă, iar cele mai frecvente reacţii emoţionale în urma primirii unui astfel de mesaj sunt atenţia, prudenţa şi teama, arată rezultatele unui sondaj, dat publicităţii marţi, potrivit Agerpres.

Potrivit Reveal Marketing Research, 92% dintre români au notificările RO-Alert activate, ponderea fiind mai ridicată în rândul celor care au copii (95%), comparativ cu 87% în cazul celor fără copii.

În ceea ce priveşte tipurile de alerte primite, cele mai frecvent menţionate sunt cele legate de condiţii meteorologice extreme (81%), dezastre naturale precum inundaţii sau cutremure (49%), alerte privind animale periculoase (41%) şi incendii (32%).

La nivel general, 80% dintre românii care primesc notificări RO-Alert consideră că acestea contribuie semnificativ la sporirea siguranţei personale.

În acelaşi timp, cele mai frecvente reacţii emoţionale ale românilor la primirea mesajelor de acest tip sunt: atenţia (40%), prudenţa (34%) şi teama (33%).

O analiză mai detaliată arată că persoanele cu vârste între 45 şi 55 ani (44%) şi cele de peste 55 de ani (50%) se simt în mai mare măsură atente, în timp ce tinerii cu vârste între 18 şi 34 ani manifestă un nivel mai ridicat de teamă (38%), comparativ cu media totală a eşantionului. Starea de prudenţă este mai accentuată în rândul celor care au copii (38%), faţă de cei fără copii (26%).

Totodată, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani se diferenţiază ca fiind cei mai afectaţi de anxietate în urma primirii unor astfel de alerte (24% faţă de 16% total eşantion).

„Referitor la reacţiile şi comportamentele românilor când primesc mesaje RO-Alert, 48% declară că sunt foarte atenţi şi urmează instrucţiunile, acest comportament fiind mai frecvent întâlnit în cazul celor peste 35 de ani. În schimb, 43% preferă să filtreze mesajele în funcţie de importanţă, atitudine mai frecvent întâlnită la tinerii între 18-34 de ani, iar 9% aleg, de obicei, să le ignore”, se menţionează în concluziile studiului.

Ce ar schimba românii la RO-Alert

La capitolul îmbunătăţiri ale sistemului RO-Alert, 40% dintre respondenţi au indicat ajustarea volumului şi a tonului notificărilor, 27% au sugerat introducerea unei opţiuni de „Doar vizual”, fără sunet, în timp ce 23% au invocat eliminarea alertelor pentru situaţii percepute ca „mai puţin urgente”.

Mai mult, persoanele de peste 55 de ani îşi doresc într-o măsură mai mare să aibă posibilitatea de a selecta tipurile de alerte pe care le primesc (28% faţă de 16% din totalul eşantionului).

Pe de altă parte, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani (22%) şi părinţii (19%, faţă de 13% în cazul celor fără copii) manifestă un interes mai ridicat decât media eşantionului (15%) pentru opţiunea de a seta intervale de timp pentru primirea alertelor, cum ar fi blocarea notificărilor pe timpul nopţii.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 27 septembrie - 2 octombrie 2024, pe un eşantion 1.003 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

×
x close