Antena 3 CNN Actualitate Social Ce le spune ministrul Muncii pensionarilor care au primit taloanele de pensie greşite după recalculare: „Nu pierd banii"

Ce le spune ministrul Muncii pensionarilor care au primit taloanele de pensie greşite după recalculare: „Nu pierd banii"

simona bucura oprescu ministrul muncii
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    12 Sep 2024   •   23:08

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a comentat cazul unei pensionare din București, prezentat de Antena 3 CNN, care a primit un talon cu pensia veche şi nu cea majorată. Pensionara acuză o umilință totală în cazul seniorilor României, care sunt puşi pe drumuri ca să îşi ceară drepturile, mai ales că atunci când solicită clarificări primesc de multe ori răspunsuri total diferite. În acest context, ministra Muncii a spus că a analizat cu atenţie cazul pensionarei şi dacă lucrurile au stat aşa, ar vrea să o sune să îi ceară personal scuze. Cât despre colegii de la Casele de Pensii, care nu i-au oferit pensionarei un răspuns clar, Oprescu a spus că acest lucru este inacceptabil şi a făcut apel la calm şi atenţie pentru ca românii să simtă profesionalism şi respect. 

„Cred că am urmărit situaţia doamnei de 20 de ori. M-am uitat foarte atent. Mi-aş dori, dacă aș putea eu însămi să am contactul doamnei, să o sun şi să vorbesc cu dânsa şi să îmi cer scuze, dacă lucrurile au stat aşa cum le descrie.

Dar reținem două lucruri de aici: faptul că pensia doamnei a crescut, şi cel al doilea lucru pe care eu l-am reţinut şi l-am discutat deja cu colegii de la casele de pensii, şi le-am spus că este inacceptabil că doamna susţine că de la doi colegi (n.r de la casa de pensii), a primit două răspunsuri diferite. Aici este evident că va trebui să fim mai atenți. Întradevăr volumul de muncă în această perioadă a fost foarte mare. 

Nu vreau să pară că le ţin partea colegilor de la Casele de Pensii, dar au muncit mult. Mulţi dintre noi poate, din cauza volumului foarte mare, nu mai suntem la fel de calmi şi la fel de atenți. 

Dar trebuie să ne mobilizăm să fim calmi şi atenți, astfel încât să avem pensionari care şi când merg la Casa de Pensii să simtă că discută cu profesioniști şi sunt respectați", a spus Simona Bucure Oprescu, ministrul Muncii. 

De asemenea, ministrul a comentat şi cazul unei pensionare din Piteşti, Argeş, care, deşi a primit decizia de recalculare, a primit în schimb pensia de urmaş aferentă dintr-un talon vechi. Astfel potrivit datelor, femeia a primit mai puţin cu 839 de lei, de la 2.071 de lei , la 1.232.

În acest context, ministra Muncii a spus:

„Eu de aici reţin următorul lucru. Unu: cuantumul pensiei acestei persoane a crescut. Doi: dacă s-a greșit Casa Naţională de Pensii trebuie să explice asta. Tei: doamna în cauză nu pierde niciun ban, fiindcă banii îi va primi pentru drepturile sale începând cu 1 septembrie", a spus Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN. 

De ce pensionarii au primit taloane cu pensii mai mici după recalculare. Explicațiile Casei de Pensii

Casa Naţională de Pensii a venit cu o serie de clarificări referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Astfel, CNPP face referiri la pensionarii care au primit pensii mai mici, deși primiseră deciziile de recalculare. 

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi", a transmis Casa Naţională de Pensii, într-un comunicat de presă. 

În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe.

Facem referire în special la situația în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024 deși intrase în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidențiat un venit mai mare.

 

 

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close