Necesarul financiar pentru meditațiile unui copil la materiile școlare de bază și pentru eventuale activități sportive în afara școlii se ridică la circa jumătate dintr-un salariu minim, arată o estimare făcută de Antena 3 CNN.
Valoarea netă a acestui indicator în 2024 este de 3.700 de lei brut și 2.363 lei net.
Orele particulare de matematică sau limbi străini ajung cu ușurință la 600 de lei lunar, iar pentru practicarea unui sport se mai achită câteva sute de lei.
Spre exemplu, practicarea baschetului presupune până la 400 de lei pe lună, iar cursurile de înot ajung și la o mie de lei lunar, în varianta cu pentru antrenor personal.
Pentru activitățile sportive sau artistice destinate copiilor de vârstă școlară, piața avansează următoarele tarife:
- Baschet: 150 - 400 de lei/lună
- Înot: 450 - 1.000 de lei/lună
- Balet: 280 - 750 de lei/lună
- Șah: 180 - 300 de lei/lună
- Actorie: 350 - 600 de lei/lună
În cazul unui elev în clasa a opta se poate imagina scenariul cu șase ore de meditații pe săptămână, la o materie de bază, matematica sau limba română.
Împărțite în ședințe de câte două ore, la 50 - 70 de lei pe ședință, meditațiile ajung la 150 - 210 lei pe săptămână și la 600 - 800 de lei pe lună.
Sunt și alte materii vizate pentru pregătirea în particular, iar prețurile pieței sunt reflectate de lista următoare:
- Limba română: 70 - 250 de lei/ședință
- Matematică: 50 - 200 de lei/ședință
- Limba engleză: 50 - 200 de lei/ședință
- Limba japoneză: 85 - 200 de lei/ședință
Sigur că nu toți părinții își permit o astfel de povară financiară și, cu atât mai puțin, familiile ale căror venituri sunt în zona salariului minim.
Alternative mai ieftine sau gratuite pe internet
Alternativele mai ieftine sau chiar gratuite sunt pe internet. Antena 3 CNN semnalează cazul site-ului NoteBune.ro, despre care sursa citată notează că este omologat de Ministerul Educației ca mijloc de învățare pentru învățământul preuniversitar.
Videoclipurile de pe site sunt de circa 10 - 15 minute și cuprind o variantă concertată a materiei predate la clasă. La finalul fiecărui clip, elevii pot să își testeze cunoștințele printr-un quiz.
În ceea ce privește sportul, variante mai ieftine se pot găsi, dacă părinții se orientează către academiile cu prețuri decente, și nu către cluburile mari, cu tarife pe măsură.
Antena 3 CNN prezintă cazul lui Florin Bândă, fost fotbalist, care antrenează în prezent copii de toate vârstele la prețuri accesibile.
"La mine au venit copii de la 4 ani, dar am avut cazuri când mi-au venit și de la 3 ani și 7 luni. Sportul de echipă le dezvoltă și abilitățile de comunicare. Ajută, în primul rând, la fortificarea sistemului imunitar, la o dezvoltare fizică armonioasă", declară acest antrenor sportiv.
Psihologii susțin că este bine ca elevii să încerce cât mai multe activități, pentru a le descoperi cele spre ce au înclinație.
"Să încercăm să le lăsăm măcar 3-4 zile libere pe săptămână de activități extracuriculare", punctează psihologul Maria Coman.
Practicarea unui singur sport și meditațiile la două materii sunt suficiente pentru a nu suprasolicita un copil, conform opiniei specialiștilor.