Un alt scandal în sistemul medical din România. Vaccinurile neconforme. În urmă cu câteva zile Corpul de Control al Guvernului livra un comunicat cel puţin ciudat, dacă nu înspăimântător.
Aproape 20 de copii ar fi fost afectaţi, în ultima lună, de anumite doze de hexavalent fiole după ce ar fi fost vaccinaţi cu o substanţă neconformă.
La o zi de la acest comunicat, Guvernul revine şi susţine că nu a dorit să insinueze că micuţii s-ar fi îmbolnăvit din cauza vaccinurilor, ci doar că s-ar fi găsit neconformităţi în conţinutul substanţei.
Sunt sau nu vaccinurile periculoase pentru copii? La această întrebare a răspuns prin telefon, în emisiunea Forța de reacție, Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al SNMF.
”Vaccinul care a fost administrat în România și care a fost în ambalaj este fix același vaccin, este unic, produs de Sanofi Pasteur, în aceeași fabrică, cu același conținut, doar țara de destinație este diferită, pentru că în țara respectivă, el se comercializează sub numele pe care l-a dat. În Europa de Vest este Hexion, în România, Hexacima, hexaxim în alte țări. El a fost aprobat ca atare. Este același vaccin, cu același conținut, cu același profil de siguranță. Profilurile de siguranță nu le realizam noi, ci autoritățile europene care dau avizul”, a declarat Dumitra.
În ceea ce privește siguranța acestor vaccinuri, specialistul a dat asigurări: ”Vaccinul a fost utilizat cu recomandarea și aprobările pe care le-a obțiunut producătoriul. S-a întâmplat în schimb un lucru, pentru că la nivel mondial în acest moment ne aflăm într-o adevărată criză a producerii vaccinurilor, pentru că acest vaccin nu este altceva decât un produs foarte bun. Este un produs care este vârf de lance al dezvoltării științifice, folosește câteva antigene care dă putine efecte adverse, ceea ce ar trebui să-i liniștească pe părinți. Există o foarte mare cerere la nivel mondial, iar producătorii care sunt doar doi sunt depășiți de această cerere (…). Acest vaccin creează o apărare împotriva unor boli foarte grave: difteria, tetanosul, tusea convulsivă , bollile produse de infecția cu Haemophilus influenzae tip b, hepatita b și poliomelita”.