Antena 3 CNN Actualitate Cât câștigă un patiser sau un inginer. Angajatorii spun că salariile sunt ca-n Occident și nu înțeleg de ce nu le vrea nimeni

Cât câștigă un patiser sau un inginer. Angajatorii spun că salariile sunt ca-n Occident și nu înțeleg de ce nu le vrea nimeni

patiser in patiserie
În patiserii lipsesc 10.000 de oameni chiar dacă salariile au crescut și cu 30-40% în ultimul an.FOTO: Getty Images
de G.M.    |    04 Oct 2024   •   09:18

De la un la altul, deficitul de forță de muncă se accentuează în România și oricât de mulți muncitori din Asia ajung să lucreze în țară, tot nu se pot acoperi toate golurile. Angajatorii au ajuns să dea și salarii de Occident doar ca îi convingă pe oameni să se angajeze, însă totul e în zadar.

De exemplu, în HoReCa lipsesc aproximativ 25.000 de angajați, asta chiar dacă salariile cu tot cu bacșiș ajung și la 1.700 de euro pe lună pentru un ospătar. Nici cei care nu lucrează direct cu clienții nu câștigă puțin: un spălător de vase ajunge sa ia net pe lună și la 4.500 lei, însă nu mai sunt doritori. 

Situația este critică și în industria de panificație. În patiserii lipsesc 10.000 de oameni chiar dacă salariile au crescut și cu 30-40% în ultimul an. Salariul unui patiser ajunge acum între 5.000 și 7.000 de lei, iar un covrigar este plătit cu până la 5.000 de lei pe lună.  

Dacă mergem în industria de construcții acolo situația este și mai gravă. Peste 200.000 de muncitori lipsesc de pe șantierele din România, asta chiar dacă salariile au crescut cu 30% în ultimii ani, iar un muncitor necalificat câştigă lunar 5.000 de lei.

Inginerii sunt și mai greu de găsit, de aceea unele firme îi angajează încă de pe băncile facultății și le dau salarii de 1.000 de euro pe lună. Dacă vorbim de ingineri cu studii finalizate, manageri de proiect, se ajunge la salarii şi de 3.500 de euro.

În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape jumătate de milion de angajați, arată datele INS. Salariul mediu net în industria prelucrătoare a crescut cu 11% în ultimul an și a ajuns la 4.325 de lei.

În timp ce angajatorii aduc salariile de Occident la noi, guvernatorul Băncii Naționale spune că salariile cresc peste productivitate, lucru care face ca inflația să rămână sus. 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close