În anul 1882, Casa Regală a României era zguduită de un scandal fără precedent. Istoria consemnează episodul drept „scandalul amoros de la Peleş“, protagonişti fiind cele trei domnişoare de onoare ale reginei Maria şi doi diplomaţi belgieni.
Potrivit Adevarul.ro, scandalul din 1882 a ajuns în presa naţională şi internaţională şi a tulburat Casa Regală condusă cu stricteţe, la acea vreme, de Carol I. Marele poet Mihai Eminescu a consemnat întâmplarea într-o scrisoare trimisă Veronicăi Micle.
”Să-ţi povestesc ceva neauzit - ca semn de demoralizaţie adâncă, care a pătruns în societatea noastră greco-bulgară. Curtea regală e un adevărat oțel. Toată lumea se-ntreabă ce s-a-ntâmplat la Sinaia. Garda de acolo a prins pe secretarul legaţiunii belgice ieşind noaptea pe fereastră de la domnisoarele de... onoare. În sfârşit... Regele şi Regina... n-au aflat nimic. Radu Mehail depeşează însă Regelui o telegramă cifrată prin care-l anunţă de tot ce se petrece la Curte. Adjutanţii M. Sale împreună cu domnişoarele trăiau toţi în concubinaj. Regele are însă obicei de-a pune tocmai pe aceste domnişoare să-i descifreze depeşele. Din nefericire pentru ele - toate plecaseră în pădure cu galanţii lor - nimeni nu era decât regina acasă. Regina se pune de descifrează însăşi depeşa şi-şi pune mânile-n cap. În sfârşit rege şi regina pleacă în pădure, la pavilionul de vânătoare, şi găsesc...? Întreaga companie de domnişoare de onoare lucrată ca după comandă de întreaga companie de adjutanţi. Scandal! Se zice că toţi adjutanţii şi toate domnişoarele vor fi daţi afară”, scria Eminescu.
Pentru că dorea consolidarea relaţiilor cu Casa Regală a Belgiei, regele Carol I a invitat în septembrie 1882 la Sinaia doi diplomaţi belgieni. În aceeaşi perioadă, la Sinaia, se afla şi Regina Maria, însoţită de cele trei domnişoare de onoare: Lucia Ghica, Eufrosina Grădişteanu şi domnişoara Romalo.