Antena 3 CNN Actualitate Social Schimbare majoră la cardurile de alimente. Se extinde aria de beneficii. Pentru ce mai pot fi folosite

Schimbare majoră la cardurile de alimente. Se extinde aria de beneficii. Pentru ce mai pot fi folosite

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 21:05 25 Ian 2024 Modificat la 21:05 25 Ian 2024
vouchere alimente
Schimbare majoră la cardurile de alimente. Se extinde aria de beneficii. Pentru ce mai pot fi folosite Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Executivul a adoptat, joi, ordonanţa pentru completarea art. XLVIII din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, precum şi pentru instituirea unor măsuri în domeniul gestionării fondurilor europene.

Prin acest act normativ, cardurile emise pentru beneficiarii măsurii implementate prin OUG 63/2022 – Programul Sprijin pentru România – vor putea fi utilizate şi pentru aplicarea măsurii de sprijin prin acordarea de alimente de bază şi mese calde, beneficiarii fiind aceiaşi, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Sumele necesare emiterii şi distribuirii cardurilor pentru beneficiarii noi se regăsesc în bugetul de stat aprobat, scrie news.ro.

O altă prevedere a acestei ordonanţe îi vizează pe beneficiarii sprijinului pentru încălzire.

Cei care nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemne de foc le vor putea încasa, în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, pentru documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, conform sursei citate.

Cine sunt românii care vor beneficia de cardurile sociale în 2024! Adrian Câciu a făcut anunțul

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat care sunt românii care vor beneficia de voucherele sociale pentru alimente în anul 2024.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a anunțat că va prelungi programul ”Sprijin pentru România”, prin intermediul căruia românii cu venituri reduse (pensionari, persoane cu handicap, etc...) primesc, o dată la două luni, câte 250 de lei de la stat, pentru alimentele de bază.

Citește și: Cardul de alimente 2024. Suma primită de beneficiari scade considerabil | Până când se mai acordă ajutorul

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la finalul anului trecut, că acest program va continua și în anul 2024.

”Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni", a menționat Marcel Ciolacu.

Mai mult decât atât, premierul a anunțat că plafonarea prețurilor la energie și gaze, dar și plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, vor continua și anul acesta. 

Cine va primi bani pe cardurile sociale în 2024

Există câteva schimbări în ceea ce privește voucherele sociale pentru alimente. 

Și asta deoarece Guvernul a decis ridicarea plafonului până la care vor fi acordate voucherele pentru o masă caldă. Așadar, toţi românii care au un venit de 2000 de lei vor beneficia acum de cei 250 de lei, bani oferiți în 4 tranșe de Guvern.

În plus, ministrul Adrian Câciu a anunțat că alimentarea cardurilor sociale va începe la jumătatea lunii februarie. În total, peste două milioane și jumătate de români sunt beneficiari şi vor primi în acest an șase tranșe a câte 250 de lei. 

”Prima tranșă va fi acordată la finalul lunii februarie și fac această precizare. Eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate. Probabil că săptămâna viitoare avem normele adoptate. Tranșa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie”, a explicat Adrian Câciu. 

”În principiu, 2,5 milioane de cetățeni din România vor beneficia de aceste carduri după prima perioadă de eligibilitate, pentru că practic veniturile nu se schimbă în cursul anului. Pe prima perioadă de la final de ianuarie, început de februarie, atunci va fi cifra concretă, dar undeva 2,5 milioane de persoane este estimarea noastră”, a mai explicat ministrul.

Ce ar trebui să facă românii care până acum nu se încadrau în plafon, însă acum devin beneficiari ai cardurilor de energie

”Absolut nimic. Această acordare a voucherelor sociale se face automat pe baza datelor pe care le are la dispoziție Ministerul Muncii”, a concluzionat Adrian Câciu. 

Prima tranșă de bani, în februarie

Important de subliniat pentru toți beneficiarii este faptul că, ținând cont că sumele se acordă o dată la două luni, ultima tranșă de bani fiind virată în decembrie, calendarul pentru anul 2024 va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.   

Cu alte cuvinte, atât pensionarii cât și restul românilor aflați în situații vulnerabile, vor primi, în luna februarie, 250 de lei în plus. 

Suma scade la jumătate începând de anul următor

Deși Guvernul a promis acordarea ajutorului până în 2027, valoarea acestuia va scădea la jumătate începând de la 1 ianuarie 2025. Mai exact, românii vor primi doar 125 de lei.

Cine beneficiază de aceste ajutoare

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane: 

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023; 
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; 
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare. 
×
x close