În contextul în care meteorologii anunţă că, până marţi dimineaţă, în sudul, sud-estul şi local în centrul ţării se vor semnala ploi şi intensificări ale vântului și au extins codul galben de ninsori şi viscol, Poliţia Română a transmis o serie de recomandări pentru circulaţia autovehiculelor în aceste condiţii. Totodată, autoritățile reamintesc obligativitatea dotării cu anvelope speciale pentru sezonul rece.
Când se montează anvelopele de iarnă
Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri destinate sezonului rece nu depinde de o anumită dată calendaristică, ci ține strict de condiţiile meteorologice.
Astfel, în condițiile în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prima avertizare de ninsori și viscol, Poliția Română reamintește șoferilor să-și echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă.
„ATENȚIE!
Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă! Este important să respectăm această regulă pentru siguranţa noastră şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a transmis, duminică, Poliţia Română, pe pagina de Facebook.
De asemenea, în condiţiile în care meteorologii anunţă răcirea accentuată a vremii, precipitaţii în mai multe zone ale ţării şi ninsori în zonele montane, polițiștii reamintesc șoferilor să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei.
„În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca, pe timp de ploaie, luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic, indiferent de sectorul de drum pe care vă deplasaţi. De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare”, au mai transmis polițiștii.
Citește și: Anunț neașteptat pentru șoferi: RAR nu returnează talonul reținut
Poliția recomandă prudență sporită la volan
Alte recomandări:
- Este necesar ca ştergătoarele şi instalaţia de climatizare să funcţioneze perfect.
- Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculul din faţă astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte subit.
- Nu frânaţi brusc!
- În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.
- Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
- Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule!
- Nu îngreunaţi traficul şi nu obstrucţionaţi vizibilitatea prin opriri sau staţionări în locuri nepermise.
- În cazul rămânerii în pană, pe timp de ploaie sau ceaţă, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul.
- Respectaţi-vă partenerii din trafic! Mare atenţie la pietoni şi biciclişti.
De asemenea, poliţiştii atrag atenţia cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de carosabil umed.
„Având în vedere specificitatea anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de carosabil umed. De asemenea, există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia şi temperaturile reduse, în special seara şi în zonele montane ale judeţului. Mai trebuie precizat că vremea ploioasă şi rece impune o manieră specială de conducere a autovehiculelor.
Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor... Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic”, a mai transmis IPJ Suceava.
Citește și: Ce se întâmplă când îți expiră permisul. Legea s-a schimbat