Învăţarea prin joacă poate fi forma cea mai eficientă de educaţie. Cel puţin aşa pare dacă ne uităm la o instituţie de învăţământ din proiectul "Ajută un sat. Schimbă o ţară". La Voiteg, în judeţul Timiş, 11 dascăli lucrează relaxat, cu zâmbetul pe buze, cu 42 de copii.
Educaţia se va face acolo chiar şi în pauze. Pentru asta, însă, Şcoala "Domino Servite" a avut nevoie de sprijinul financiar al fundaţiilor Mereu Aproape şi Vodafone România.
Când au aplicat în proiectul "Ajuta un sat. Schimbă o tara", dascalii din această şcoală au explicat de ce e "vital" ca institutia să aiba un loc de agrement acoperit şi bine amenajat. Educaţia printre leagane, tobogane şi casute de lemn este la fel de eficientă ca învăţarea din şcoală.
La Domino Servite, 42 de copii sunt educaţi în grupe mici. In medie, un dascal se ocupă de zece copii. Şcoala are autorizaţie doar până la clasa a cincea, dar cadrele didactice vor dezvolta instituţia pâna va avea opt clase.
Abia inaugurat, locul de joaca de la Domino Servite va deveni un spatiu-cheie în care se vor derula activitatile educative.
Proiectul "Ajuta un sat. Schimba o tara" face parte din Programul strategic de investiţie în mediul rural al Fundația Vodafone România, program care se derulează la nivel naţional şi care susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.