Antena 3 CNN Actualitate Social Brutarul lui Ceaușescu, lăsat fără agoniseală de-o viață după un atac cibernetic. Metoda prin care pensionarii pierd banii cu un click

Brutarul lui Ceaușescu, lăsat fără agoniseală de-o viață după un atac cibernetic. Metoda prin care pensionarii pierd banii cu un click

hacker cu telefon in mana atac cibernetic
Infractorii cibernetici dau lovitură după lovitură. O nouă metodă a fost pusă la punct de hackeri, prin care pensionarii sunt lăsaţi fără bani în conturi. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    26 Sep 2024   •   20:14

Infractorii cibernetici dau lovitură după lovitură. O nouă metodă a fost pusă la punct de hackeri, prin care victimele sunt lăsate fără bani în conturi. Profită de naivitatea vârstnicilor și păcălesc cu oferte tentante, de la cadouri pe care le pot ridica instant și până la investiții în companii de stat. Este şi cazul unui pensionar din Argeş, care şi-a pierdut agoniseala de o viaţă, în urma unui click pe un link fantomă. 

Costel Eva, un pensionar din Argeș, nu şi-ar  fi imaginat niciodată cum într-o fracțiune de secundă îşi poate pierde agoniseala de o viață. A trudit ani, a fost brutarul familiei Ceaușescu, iar acum este plimbat de la o secție la alta de Poliție pentru a recupera banii care au ajuns în mâinile infractorilor. Un singur click, pe un link fantomă, l-a dus la sapă de lemn.

„Sunt banii de înmormântare, banii de bătrâneţe. Alţi bani nu mai am. Eu am lucrat cinstit. Banii sunt din muncă cinstită. Am lucrat în panificaţie. Familia Ceauşescu mânca pâine de unde lucram eu, eu răspundeam de ea", a spus, pentru Antena 3 CNN, Costel Eva, pensionarul care a devenit victima escrocilor. 

Infractorii gândesc și alte metode, toate menite să le ia banii victimelor. Recent a fost descoperită tactică ridicării coletului neexpediat.

„Nu am putut efectua livrarea coletului dumneavoastră", aşa începe mesajul care este transmis către utilizatorii cartelelor prepay. După ce au captat atenția potențialelor victime, infractorii cibernetici atașează și un link. Odată accesat, oamenii sunt victime sigure. Acolo se solicită achitarea unei taxe de 10 lei pentru reexpedierea pachetului, iar când datele sunt introduse din contul bancar este retrasă automat suma de 530 euro.

Potrivit datelor, numai în anul 2023 s-au înregistrat peste 5.000 de plângeri depuse de persoane care ar fi fost păcălite de hackeri, numărul fiind în creștere față de 2022. Pe lângă aceste reclamații, sunt și persoane care aleg să nu sesizeze poliția și să accepte paguba.

Cei care cad în plasa hackerilor riscă să rămână pentru totdeauna fără bani. Acțiunile infractorilor sunt bine criptate și foarte greu de urmărit de către anchetatori.

„Nu avem până acum suficiente elemente ce țin de logistică pentru a putea identifica în timp real astfel de autori și pentru a reuși să-i tragem la răspundere",  a spus Dan Salteleschi, vicepreşedinte Sindicatul Poliţiştilor. 

„Este foarte important și pentru victimă ca aceasta să dea să ofere organelor de cercetare penale toate informațiile pe care le dețin", spune Alexandru Turiga, avocat.

Trebuie reținut că niciodată banca, operatorul de telefonie mobilă, furnizorii de electricitate, cablu sau internet nu vă vor cere datele personale sub forma unor mesaje scrise sau email-uri, așa că de fiecare dată când vedeți un astfel de mesaj nu acționați.

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close