Antena 3 CNN Actualitate Social Bogdan Padiu, Teamnet: “România produce tehnologie care cadastrează o zonă de 8.000 ha în mai puțin de două săptămâni”

Bogdan Padiu, Teamnet: “România produce tehnologie care cadastrează o zonă de 8.000 ha în mai puțin de două săptămâni”

4 minute de citit Publicat la 12:24 30 Iun 2016 Modificat la 12:24 30 Iun 2016
Hirrus UAV_Teamnet.jpg

România poate restabili clasamentele lumii. Țara noastră produce tehnologie care cadastrează o comună medie de 8000 ha în mai puțin de două săptămâni. Este vorba de o dronă Enterprise, Hirrus, realizată 100% în România de Teamnet. Dacia Duster se află în topul primelor 10 SUV-uri din lume, potrivit unei publicații britanice, și ne mândrim cu el oriunde îl zărim în lume. Aproximativ 70% - 80% din produsele ecologice românești sunt exportate, potrivit Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică.

Deși aceste informații și cifre sunt încurajatoare, doar 15% din firmele care se ocupă de exporturi au capital românesc, potrivit Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Acest lucru plasează România pe locul 53 la nivel mondial la exporturi și pe locul 17 la nivelul Uniunii Europene. Sunt puține inițiativele comune și pașii concreți pentru poziționarea industriilor românești ca industrii exportatoare de produse, servicii și tehnologii.

Cadrele de discuție care adună în jurul unei „mese rotunde” pe toți cei care au atribuții în domeniu și, mai mult de atât, dorința de a încuraja și facilita exporturilor sunt, în acest moment, benefice și încurajatoare pentru companiile care fie fac, fie au intenția să facă exporturi.

Teamnet exportă tehnologie și produse IT românești din 2010, având în prezent subsidiare în şapte ţări: România, Turcia, Croaţia, Serbia, Republica Moldova, Belgia şi, cel mai recent, în Elveţia. Despre extinderea business-ului companiei, CEO-ul Teamnet Group, Bogdan Padiu, a declarat în cadrul Forumului de Exporturi organizat de Intact Media Group: „Dacă la început, am deschis un birou nou prin forțe proprii, după ce am reușit să atragem investitori, am avut acces la know how și consultanța de care noi nu dispuneam în acel moment, dar de care aveam nevoie pentru a ne putea dezvolta compania în alte țări. Aceasta este o lecție foarte importantă pentru tinerii antreprenori. Iar dacă vom avea pe viitor și susținerea birourilor consulare, acesta va fi un plus foarte mare.”

Padiu a mai completat: „Un alt subiect foarte important pentru noi și pentru toate companiile care exportă, mai ales în zonele in curs de dezvoltare, care nu sunt atât de stabile ca Germania sau Franța, este susținerea plăților și încasărilor pe această zonă. E important să creăm un context, în care băncile comerciale, beneficiind la rândul lor de susținere din partea statului român să ofere sprijin.”

Mizând pe expertiza în dezvoltare şi integrare software şi consultanţă, Teamnet a început extinderea la nivel regional, din dorința de a susţine organizaţiile publice şi private din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

MENA este o regiune economică promițătoare, tehnologizarea fiind un obiectiv prioritar atât al guvernelor, cât al sectoarelor de business. Alături de guvernele locale, investitorii și startup-urile din MENA au început să realizeze tot mai mult că singura modalitate de a stabiliza regiunea este dezvoltarea unei economii digitale și a unui ecosistem tehnologic și infrastructuri, care să încurajeze tinerii să devină antreprenori și nu soldați pe frontul de luptă.

Ne așteptăm, de altfel, ca tot mai multe companii de tehnologie să se implice în a susține acest demers de combatere a actelor de violență și terorism la nivel global. Observăm deja acest lucru la organizațiile din Silicon Valley. Pentru a răspunde nevoilor de siguranță publică, începând de acum 7 ani, Teamnet a lucrat la dezvoltarea unei suite integrate pe zona de management al situațiilor de urgență, implementată în mai multe ţări, cu produse precum EmerGIS, EmerSIM sau EmerCONF, suită care e la un nivel tehnologic foarte ridicat. Prin intermediul acesteia, se asigură un control amănunţit asupra situaţiilor de urgenţă, prin integrarea produsului pentru situații de urgență cu aplicaţii geospațiale, mesagerie pentru preluarea incidentelor şi alertarea responsabililor, localizarea în teritoriu, drone Enterprise precum Hirrus pentru supraveghere şi recunoaştere, import şi export de date. Astfel, procesul de decizie al autorităților în cazul unei situații de urgență este mult mai rapid”, a declarat Bogdan Padiu.

Conform estimărilor Gartner publicate recent, în 2016, guvernele din Orientul Mijlociu și Nordul Africii vor investi 11,5 miliarde de dolari în servicii și produse IT. De altfel, Arabia Saudită a semnat în ultima perioadă două contracte majore cu Microsoft și CISCO, înțelegeri ce vizează transformarea digitală a țării și pregătirea resursei umane în domeniul tehnologiei și inovației.

„Feedback-ul primit până acum în MENA ne-a determinat să deschidem o subsidiară anul acesta în Emiratele Arabe Unite. În Oman, implementăm în prezent o platformă de servicii e-government”, a afirmat Bogdan Padiu în legătură cu planurile de extindere ale Grupului Teamnet.

Unul din avantajele cheie ale României este că țara noastră se bucură de o percepție pozitivă la nivel internațional, ca producător de tehnologie, cu o capacitate de a livra proiecte de amploare. Pentru business-urile locale, dar și pentru potențialii investitori în tehnologie, este important ca, dincolo de infrastructură, soluții și modele de business, să importe reale case-uri de succes în ceea ce privește inovația tehnologică.

Principala direcție de dezvoltare internaţională a Grupului Teamnet este replicarea proiectelor pe care compania le-a livrat în anumite țări, precum și dezvoltarea portofoliului de produse cat mai competitive” a declarat CEO-ul Teamnet.

Potrivit lui Bogdan Padiu, produsele din segmentele de Emergency şi Robotics vor fi printre cele mai solicitate la nivel internaţional. De asemenea, produsele de eGovernment, precum sistemele de cadastru sau serviciile consulare, au un potenţial ridicat de aplicabilitate la nivel internațional.

Estimările recente arată că, contribuția segmentului de transformare digitală din MENA la totalul pieței de IT din regiune are un potențial de creștere de la 10% la 16% până în 2020.

Continut sustinut de Teamnet Group

 

×
x close