Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor şi devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal.
De altfel, în ţara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Pentru a afla cum debutează această afecţiune, care sunt factori de risc şi metodele de tratare, am ajuns la medicul oncolog Cătălin Costovici.
Potrivit csid.ro, principalii factori de risc sunt factorii comportamentali sau de mediu, cum ar fi fumatul. Peste 90 % dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumători curenţi. Expunerea la noxe sau expunerile profesionale (azbest) reprezintă alţi factori de risc cu potenţial oncogen. Iradierea accidentală repetitivă sau profesională este un alt factor de risc.
De asemenea, afecţiunile pulmonare cronice preexistente, de genul sarcoidozei, sunt incriminate în apariţia cancerului pulmonar.