Antena 3 CNN Actualitate Social Avocatul Poporului: Dreptul şi libertatea la o viaţă normală nu pot fi îngrădite pe baza unui vaccin

Avocatul Poporului: Dreptul şi libertatea la o viaţă normală nu pot fi îngrădite pe baza unui vaccin

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:38 05 Mai 2021 Modificat la 23:09 05 Mai 2021
Avocatul Poporului: Dreptul şi libertatea la o viaţă normală nu pot fi îngrădite pe baza unui vaccin
Sursa foto: Hepta

Renate Weber, Avocatul Poporului, a precizat că înțelege inițiativa de a convinge oamenii să se imunizeze, dar această convingere nu înseamnă prin măsuri de constrângere pentru că totuși, vaccinarea în România nu este obligatorie.

„Cu siguranță, atunci când te gândești la niște avantaje pentru persoanele vaccinate trebuie să ai mare grijă ca asta să nu însemne în același timp o discriminare a celor nevaccinați.

Eu pot să înțeleg intenția de a-i convinge pe cât mai mulţi să se vaccineze, dar convingerea nu înseamnă prin măsuri de constrângere pentru că totuși vaccinarea în România cu acest vaccin nu este obligatorie

Ceea ce s-a spus este pe linia a ceea ce am primit și noi prin sesizări și ceea ce am văzut prin presă, sunt spitale care le cer tuturor angajaților ca să se vaccineze, sunt alte companii care iarăși vin cu astfel de mesaje interne, că obligatoriu toată lumea să se vaccineze.

Noi am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății și răspunsul primit de acolo a fost unul absolut corect: câtă vreme în România vaccinarea aceasta nu este obligatorie nu pot să interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin.

Nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin

Tot așa, nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin. Poate că unii nu fac vaccinul că nu le-a venit rândul pentru că uitați-va cum a evoluat vaccinarea, poate alții au interdicții medicale, poate alții nu vor.

Oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea trebuie respectate. Eu pot să înțeleg că pe de o parte experții epidemiologi vin cu ideile lor, dar în același timp oamenii politici trebuie să înțeleagă că ei au responsabilitatea respectării drepturilor și libertăților tuturor.

Şi repet, a convinge pe cineva nu înseamnă să impui măsuri de constrângere, aia numai convingere este pur și simplu discriminare", a spus Renate Weber la Antena 3.

Întrebată de cazul studenților care ar putea purta combinezoane, pe tot parcursul programului didactic, în cazul în care nu sunt vaccinați, Renate Weber a precizat că speră că aşa ceva să nu se întâmple niciodată.

Persoane care se consideră vătămate, trebuie să se adreseze instanțelor

Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, studenţii care nu se vor fi vaccinat până în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. „Sunt câteva universități şi eu personal susțin această variantă", a spus Sorin Cîmpeanu.

Referitor la această declarație, Avocatul Poporului, Renate Weber a precizat: prefer să pun accentul aici pe acest condițional optativ pe care l-a folosit domnul ministru adică "s-ar putea".

Adică eu sper că așa ceva nu s-ar putea niciodată, pentru că nu este normal, până la urmă e un drept pe care cineva la are. Când vii și condiționezi starea socială, economică a unui student este de înțeles alta e să condiționezi din cauza unui vaccin.

Dacă astfel de lucruri se vor întâmpla, așa cum este posibil să se întâmple, inclusiv desfacerea contractelor de muncă. Dacă se întâmplă așa ceva, acele persoane care se consideră vătămate trebuie să se adreseze instanțelor, pentru că nu există o altă soluție când este vorba de astfel de măsuri administrative", a mai spus Renate Weber, Avocatul Poporului la Antena 3.

×
x close