În România s-au înregistrat, în ultimele zile, mai multe seisme la adâncimi diferite, în aproximativ acelaşi epicentru din zona Vrancea, ceea ce este unicat în materie de seismologie, iar acest lucru face imposibilă orice predicţie din partea specialiştilor, potrivit Libertatea.ro.
Estul curburii Capaţilor a fost în ultimele şapte zile teatrul unei desfăşurări de mişcări tectonice cel puţin ciudate. După un seism cu magnitudinea de 3,8 grade, la adâncimea de 119 kilometri, înregistrat pe 13 mai, a urmat un cutremur cu magnitudinea de 2,2 grade, la 18,4 kilometri adâncime, pe 15 mai. Apoi, pe 18 mai, a urmat o mişcare tectonică cu magnitudinea de 3,1 grade, la adâncimea de 129,1 kilometri, apoi una de 4,7 grade la 120,6 kilometri, pentru ca sâmbătă să avem din nou un cutremur de 3,4 grade la 68,2 kilometri adâncime.
„Zona Vrancea este unicat mondial în materie de seismologie. Avem aici, pe o suprafaţă restrânsă, focare de adâncime mare, peste care se suprapun focare de adâncime mică. Acest aspect, împreună cu valorile acceleraţiilor care cresc dinspre epicentru către Chişinău şi Bucureşti dau mari bătăi de cap specialiştilor în privinţa oricărei predicţii pentru Vrancea”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele.