Antena 3 CNN Actualitate Social Avertismentul DNSC: A apărut o nouă metodă de înșelătorie pe internet. Ce este „pig butchering”

Avertismentul DNSC: A apărut o nouă metodă de înșelătorie pe internet. Ce este „pig butchering”

barbat care sta pe telefon
Utilizatorii din România sunt vizaţi de o campanie de fraudă de tip pig butchering. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    23 Aug 2024   •   16:57

Utilizatorii din România sunt vizaţi de o campanie de fraudă de tip pig butchering, care poate produce prejudicii devastatoare victimelor, atenţionează echipa Dispeceratului Naţional de Securitate Cibernetică, recomandând vigilenţă sporită în interacţiunile din mediul online.

„Ce este pig butchering? Un tip de fraudă în care atacatorii câştigă treptat încrederea victimelor, pe parcursul unor perioade îndelungate de timp, sub pretextul căutării de prieteni. Ulterior, aceştia vor convinge victimele să depună bani în platforme de investiţii false. Deoarece platformele sunt controlate de atacatori, aceştia pot simula câştiguri semnificative care încurajează victima să depună şi mai multe fonduri. La final, atacatorii fură toate fondurile depuse, de regulă sume foarte mari”, explică experţii DNSC.

Aceştia recomandă, pentru protecţie faţă de pig butchering: fiţi atenţi, citiţi cu grijă mesajele provenite de la necunoscuţi şi nu acţionaţi impulsiv; nu accesaţi linkuri din mesaje text venite de la surse necunoscute şi evitaţi complet interacţiunea cu platformele recomandate de atacatori; contactaţi imediat banca dacă aţi depus fonduri în platforma controlată de atacatori şi nu îi puteţi retrage; raportaţi incidentul autorităţilor, pe platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro), fie la numărul de urgenţă 1911. 

×
Subiecte în articol: DNSC frauda online utilizatori
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close