Antena 3 CNN Actualitate Social Avertisment de la meteorologi: Cod galben de ninsori și viscol, în jumătate de țară. Prognoza meteo

Avertisment de la meteorologi: Cod galben de ninsori și viscol, în jumătate de țară. Prognoza meteo

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 11:37 09 Dec 2017 Modificat la 11:37 09 Dec 2017
o_1c0sum79i1jb216tp159r11mkig58.jpg
Foto: pixabay.com

UPDATE 11.37 - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o atenţionare nowcasting Cod galben de intensificări ale vântului pentru zona de munte a judeţelor Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, valabilă până la ora 14:00. 

Potrivit meteorologilor, în cele trei judeţe, la altitudini de peste 1.600 de metri, se vor semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge şi depăşi 50-70 km/h, izolat 70-90 km/h, determinând scăderea vizibilităţii, şi, temporar, ninsoare viscolită. 

Dr asemenea, în vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, vor fi precipitații moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie și lapoviță, apoi vor predomina ninsorile și local se va depune strat de zăpadă.

În regiunile sudice și sud-estice precipitații locale se vor semnala în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și în prima parte a zilei de duminică și vor fi ploi, dar trecător și lapoviță sau ninsoare.

La munte aria ninsorilor va fi în extindere începând cu masivele vestice, iar vântul va prezenta intensificări susținute. Temporar vântul se va intensifica și în zonele joase de relief, cu viteze în medie de 45-55 km/h.

UPDATE - Şapte judeţe se află, sâmbătă dimineaţa, sub cod galben de ceaţă, potrivit unor atenţionări nowcasting emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Până la ora 11.00, este cod galben de ceaţă în judeţele Sibiu, Iaşi, Harghita, Vrancea, Galaţi şi Caraş-Severin.

Din cauza ceţii, vizibilitatea poate scădea sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

----------------------------

Știrea inițială 08.19

Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: începând de sâmbătă, ora 08 și până duminică, la ora 20, vor fi precipitații mixte în vest, nord și centru, predominant ninsori la munte și strat de zăpadă consistent la altitudini mari și intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, treptat aria precipitațiilor va cuprinde toate regiunile. În vestul, nordul și centrul țării, pe parcursul zilei de sâmbătă (9 decembrie), vor fi precipitații la început sub formă de ploaie, apoi mixte, iar din noaptea de sâmbătă spre duminică (9/10 decembrie), mai ales sub formă de ninsoare. La munte vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiții de polei.

Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 15 l/mp, cu precădere în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, unde se va depune strat consistent de zăpadă.

Vântul va avea intensificări în zonele montane, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 70-90 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea redusă. Intensificări temporare vor fi și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în cele vestice și sudice, unde se vor atinge 50-70 km/h.
 

Sâmbătă 
În vestul, centrul şi nordul ţării vremea va fi în general închisă şi se va răci faţă de intervalul precedent. Se vor semnala precipitaţii la început sub formă de ploaie, dar cu transformare în lapoviţă, iar seara şi noaptea, mai ales ninsoare. La munte treptat vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiţii de polei. Cantităţile de apă vor cumula izolat peste 15 l/mp, cu precădere în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali, unde se va depune strat consistent de zăpadă. În restul teritoriului valorile termice se vor situa peste cele caracteristice acestei perioade, iar cerul va fi variabil, cu înnorări în partea a doua a intervalului când vor fi pe spaţii restrânse îndeosebi ploi. Vântul va avea intensificări în zonele montane, cu rafale ce vor depăşi 70-80 km/h pe creste, unde ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea redusă, dar temporar şi în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în cele vestice şi sudice, unde se vor atinge 55...60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 14 grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării şi în zona litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 şi 6 grade. Dimineaţa pe arii restrânse va fi ceaţă.

Duminică 
Vremea se va răci în toate regiunile, astfel că temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 9 grade, iar cele minime între -10 şi 0 grade, uşor mai scăzute în estul Transilvaniei. Cerul va fi temporar noros şi se vor semnala precipitaţii ziua pe spaţii relativ restrânse în estul, nord-estul şi centrul ţării şi izolat în rest, iar noaptea local în vest şi nord-vest. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare la munte şi în Maramureş, mixte în Crişana, Transilvania şi Moldova şi mai ales ploi în Dobrogea şi Muntenia. Izolat se va forma polei. Vântul va avea temporar intensificări în toate regiunile, cu viteze mai mari în cele sudice, unde vor fi rafale de 55-60 km/h, precum şi în zonele montane, în special pe creste, cu rafale ce vor depăşi 70-80 km/h spulberând zăpada.

Luni 
Vremea se va încălzi uşor faţă de ziua precedentă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare în nord-vestul, nordul şi parţial în centrul ţării, unde local se vor semnala precipitaţii mixte în zona montană şi predominant sub formă de ploaie în rest. Vântul va prezenta intensificări temporare la munte, cu vitezele cele mai mari pe creste, şi local în regiunile vestice şi de est. Temperaturile maxime se vor încadra între 1-2 grade în estul Transilvaniei şi 11-12 grade în Banat şi zona de deal a Crişanei, iar cele minime vor fi cuprinse între -7...-5 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 7-9 grade în Dealurile de Vest. Spre sfârşitul nopţii, în zonele joase de relief, izolat va fi ceaţă.

Pentru mai multe informații despre starea vremii, accesați meteoplus.antena3.ro.

×
x close