În contextul Zilei Internaționale pentru reducerea riscului dezastrelor, marcată pe 13 octombrie, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a desfășurat o campanie conștientizare, menită să îndrepte atenția asupra nevoii de protecție a locuințelor, prin încheierea unei asigurări obligatorii.
Mesajul înscris pe un banner amplu, amplasat pe unul dintre pereții Gării de Nord din București timp de o lună, între 15 septembrie și 15 octombrie, a îndemnat trecătorii să ofere pregătirii casei pentru un eventual dezastru aceeași atenție pe care o acordă activităților de zi cu zi.
„Ai prins trenul la timp? Fă la fel și cu asigurarea casei!”
Alături de mesajul succint, un cod QR direcționează trecătorii către informații suplimentare pe site-ul dedicat campaniei, www.latimp.info, care oferă detalii despre cum și de ce este necesară asigurarea obligatorie a locuinței.
Campania se înscrie în seria acțiunilor PAID de încurajare a responsabilității individuale, ca o condiție esențială pentru reducerea riscurilor. Într-o situație de dezastru, o poliță de asigurare poate însemna diferența dintre reconstrucția rapidă și situația de a face față pagubelor, fără niciun sprijin financiar. Astfel, mesajul pe care călătorii l-au putut citi, în ultima lună, i-a îndemnat să acționeze pentru siguranța locuinței lor la fel de prompt cum ar face-o pentru a prinde un tren la timp. Dezastrele naturale nu pot fi evitate, dar efectele lor pot fi diminuate dacă suntem bine pregătiți.
Locuințele din România, expuse riscului
Conform studiilor, nicio zonă din România nu este lipsită de riscul a cel puțin unul dintre cele trei dezastre naturale, cu potențial distructiv major. Dacă seismul este principalul pericol pentru unele dintre cele mai importante centre urbane din țară, majoritatea zonelor rurale sunt expuse fie riscului de inundație, fie celui de alunecări majore de teren. În multe dintre regiuni, însă, toate cele trei dezastre se pot manifesta cu o probabilitate la fel de ridicată.
Din acest motiv, asigurarea obligatorie a locuinței nu este doar o formalitate, ci o măsură esențială pentru protecția financiară. Cu toate acestea, doar puțin peste 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Realitatea este alarmantă, mai ales în contextul în care cuantumul pierderilor materiale din ultimii ani este semnificativ, iar un seism major, precum cel din 1977, ar produce pagube de miliarde de euro.
Ziua internațională pentru reducerea riscurilor dezastrelor
Ziua internațională pentru reducerea riscurilor dezastrelor, a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și de promovare a inițiativelor care ajută comunitățile să își consolideze capacitatea de a înfrunta urmările dezastrelor. În fiecare an, PAID se alătură acestei inițiative globale, prin campanii de conștientizare și aduce în atenția publicului atât nevoia unor măsuri proactive, cât și soluția pentru o Românie mai rezilientă.
Pentru mai multe informații despre polițele de asigurare obligatorie, vizitați www.latimp.info.