Șoselele din România ar putea beneficia de un asfalt amestecat cu plastic reciclat, un produs inventat de cercetătorii Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Invenția a fost brevetată și recunoscută la nivel internaţional de European Patent Office-Oficiul de Invenții al Uniunii Europene.
"Testele au început, zona este în permanență controlată. Vom testa acest asfalt toamna, iarna, primăvara şi vara, iar la final vom face un raport asupra testării în condiţii reale, unde avem o expunere mare pe soare, gheaţă, zăpadă şi circulaţie", a declarat prof. dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.
Potrivit sursei citate, sunt șanse mari ca la nivel de CNAIR să se adopte asfaltul cu plastic reciclat. Cu acest tip de asfalt va fi protejat mediul, costul nu va fi mai mare decât cel pentru asfaltul clasic, iar durata de viaţă a şoselei va crește cu 25-30%.
"Are un preț absolut comparabil cu ceea ce este acum, dar va avea caracteristici de rezistență și fiabilitate mult mai mari. De exemplu, lucrările de mentenanță vor fi la patru ani, în loc de trei ani. Asta înseamnă 25% câștig pe cheltuieli de mentenanță. Este o economie mare", susține rectorul Puiu Lucian Georgescu, conform adevărul.ro.
De asemenea, acest tip de asfalt nu doar că va costa mai puțin decât cel clasic, dar va duce la o creştere a duratei de viaţă a şoselei cu 25-30%. În plus, ar putea fi realizat un asfalt mai pregătit să suporte diferențele de temperatură între iarnă şi vară.