Aproape jumătate (48%) dintre copiii din mediul rural, respectiv 864.000, trăiesc în familii în care banii abia ajung de la o lună la alta sau nu ajung nici pentru strictul necesar în România anului 2024, conform unui amplu studiu despre situaţia copiilor de la sate, dat marţi publicităţii de World Vision România.
Potrivit sursei citate, 38% dintre familiile de la sate au fost în situaţia de a renunţa la cumpărarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor.
„Peste 42% dintre gospodăriile din mediul rural cu copii nu au venituri salariale şi depind de venituri din ajutoare sociale, pensii sau surse neregulate de venit. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care costul standard lunar pentru întreţinerea unui copil (în afara cheltuielilor de îngrijire, educaţionale şi de sănătate), calculat la nivelul eşantionului studiului citat mai sus, este de 595 lei pe lună”, susţin autorii studiului.
Din păcate, mulţi dintre părinţi se confruntă cu dificultăţi de a acoperi nevoile de bază ale familiei: 38% dintre gospodăriile cu copii din rural (aproximativ 310.000 de gospodării în care trăiesc 692.000 de copii) au cumpărat alimente pe datorie în ultimul an, 58% dintre gospodării nu au cheltuieli pentru produse cosmetice pentru copii şi 29% dintre copii nu folosesc produse de igienă, precizează sursa citată.
Mulți dintre adulți sunt nevoiți să lucreze în străinătate
„De aceea, mulţi dintre adulţi sunt nevoiţi să lucreze în străinătate: 19% dintre copiii din mediul rural (aproximativ 348.000 de copii) au un adult din gospodărie plecat la muncă în străinătate la momentul studiului”, arată World Vision România.
Totodată, dificultăţile financiare ale familiei se reflectă în parcursul educaţional al copiilor.
„De exemplu, 3 din 10 părinţi din comunităţi marginalizate nu şi-au trimis copiii la grădiniţă în ultimul an, pentru că nu au avut bani pentru hainele necesare copilului. Aproximativ două treimi dintre copiii de vârstă şcolară din mediul rural (62%) sunt implicaţi în activităţi lucrative, iar 4 din 10 copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare”, susţin autorii studiului.
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 33 de ani de prezenţă în România a ajutat sute de mii de copii şi adulţi, din aproape 900 de comunităţi situate în 41 judeţe.