Antena 3 CNN Actualitate Social Ce trebuie să știe pensionarii care au primit bani în plus din greșeală. Budăi: „S-a intervenit legislativ”

Ce trebuie să știe pensionarii care au primit bani în plus din greșeală. Budăi: „S-a intervenit legislativ”

ID273941_INQUAM_Photos_George_Calin (1)
Pensionarii care au primit sume în plus din greșeală, nu vor da banii înapoi. Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
de Robert Kiss    |    23 Oct 2024   •   14:16

Veste bună pentru pensionarii care au primit bani în plus, dar totul a fost dintr-o eroare a funcționarilor care fie au greșit, fie softul a dat erori. Dacă pensionarii au fost anunțați inițial că vor fi obligați să dea înapoi banii, acum deputații au adoptat un proiect de lege care a mers deja pe masa președintelui Klaus Iohannis și vor fi amnistiați. Ar fi peste 10.000 de pensionari care au primit bani în plus.

Pensionarii care la recalcularea din toamnă au primit mai mulți bani, în urma unor calcule greșite făcute de funcționari, nu vor fi nevoiți să restituie sumele, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Proiectul prevede și că funcționarii care au făcut greșeli scapă de responsabilitate.

„Este ceea ce premierul Marcel Ciolacu a solicitat. S-a intervenit legislativ, s-a prelungit o decizie. Practic, acelor seniori cărora li s-a greșit calculul, dar nu din vina lor, acolo se amnistiază acel debit”, a delcarat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, în direct la Antena 3 CNN.

Acesta a explicat că funcționarii care au făcut greșelile scapă de responsabilitate.

„Avem o apetență ca cineva să plătească. Să fie sânge. Greșeli se pot întâmpla, greșeli de date, greșeli la soft”, a explicat fostul ministru.

Deputați au adoptat marți o inițiativă a Ministerului Muncii prin care vârstnicii care au ieșit la pensie după octombrie 2014 sunt scutiți de plata datoriilor la stat în cazul în care au primit o pensie mai mare dintr-un motiv ce nu le poate fi imputat lor. Oficialii spun că ar fi vorba despre zece mii de pensionari ale căror venituri lunare au fost calculate, în medie, cu cel mult 100 de lei în plus.

Scutirea de la plata sumelor primite necuvenit de pensionari se va aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau au beneficiat aceștia în momentul constatării diferențelor. 

Legea a fost trimisă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

×
Parteneri
x close