În mediul online, preţul unui astfel de detector de pesticide ajunge şi la 900 de lei. Disperați că nu știu ce mănâncă, unii români testează produsele alimentare cu ajutorul unor aparate cumpărate de pe internet. În mediul online, acestea se vând cu aproape 1000 de lei.
Atenție! Aceste aparate nu sunt omologate pe piața din România, iar valorile pe care le indică nu sunt cele reale, atenționează specialiștii.
Această categorie de dispozitive nu este cuprinsă în lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal şi nici în lista mijloacelor de măsurare pentru care Biroul Român de Metrologie Legală-Institutul Național de Metrologie efectuează cercetări.
"Aceste aparate le putem oferi copiilor ca jucărie fără să le bage în gură pentru ca efectiv sunt niște jucării care nu au treaba cu realitatea. Valorile pe care le înregistrează aparatul sunt valori nereale.
Testele făcute în cadrul ICA au dovedit că valorile pentru nitrați sunt uneori mult mai mici alteori mai mari decât cele pe care aparatul le indică", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Producătorii români dau asigurări ca testele sunt făcute în laboratoare speciale.
"În momentul în care mergem într-un magazin sau târg, ne uităm și citim cu atenție eticheta. Daca nu găsim un ingredient pe care să îl înțelegem, ne uităm pe internet sau întrebăm pe cineva ca să știm ce mâncăm", precizează Diana, producător.
Autoritățile au transmis că în următoarea perioadă vor fi făcute noi verificări pentru siguranța alimentelor.