Antena 3 CNN Actualitate Social Alcool, tutun și energizante, doar cu buletinul. Minorii revoltați se iau la ceartă cu vânzătorii: „Vin și fac scandal”

Alcool, tutun și energizante, doar cu buletinul. Minorii revoltați se iau la ceartă cu vânzătorii: „Vin și fac scandal”

minorii nu mai au voie cumparat energizante
Minorii nu mai au voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea Sursa foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    25 Iul 2024   •   18:49

Legea care îi obligă pe comercianţi să le ceară buletinul celor care vor să cumpere ţigări, alcool sau energizante, pentru a confirma că sunt majori, le dă mari bătăi de cap vânzătorilor. Adolescenţii care sunt refuzaţi devin de multe ori extrem de agresivi. Cei care sunt prinşi că vând minorilor astfel de produse riscă amenzi usturătoare.

Tinerii care încă nu au împlinit 18 ani găsesc tot felul de tertipuri să-i păcălească pe angajaţii restaurantelor sau cluburilor. Uneori vin însoţiţi de prieteni majori care cumpără pentru ei. Problemele însă apar atunci când adolescenţii devin recalcitranţi pentru că angajaţii refuză să le vândă ţigări, alcool sau energizante.

Comerciant: Părinții care sunt destul de leneși și-au trimis copiii pentru a le ușura munca, au rămas pe prosop și i-au trimis pe ei la bar. Noi nu le-am dat, pentru că legea spune că alcoolul, tununul și, mai nou, energizantele nu pot fi date minorilor. S-au cam supărat.

Barman: Se întâmplă să vină minori, fac scandal să îi servim cum vor ei, dar nu avem cum, legea ne-a interzis. Sunt copii care vin, îi trimit părinții să le dăm o bere, noi n-avem voie să le dăm, e lege.

Noua lege îi obligă pe comercianți să le verifice actele de identitate clienților. Practic, vânzarea va fi condiționată, în magazine, baruri și restaurante de prezentarea buletinului. 
Chiar şi acum, cu legea promulgată unii comercianţi nu cer cartea de identitate.

Până acum, în legislaţie exista interdicţia de a vinde alcool şi ţigări minorilor, dar regula nu era respectată. Acum, comercianţii au toate pârghiile legale pentru a face verificările. Cine închide ochii la nereguli riscă amenzi usturatoare.

Olimpia Ceara, purtător de cuvânt IPJ Constanța: Pot fi sancționați cu amendă de până la 30.000 lei. În cazul repetării contravenției, se dispune măsura suspendării localului public pe o perioadă între 10 și 30 de zile.

Datele sunt îngrijorătoare. România are cei mai mulţi minori fumători din Uniunea Europeană. În plus cel mai recent studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii arată că doi din zece minori spun că au consumat energizante sau băuturi alcoolice

×
Subiecte în articol: alcool tutun energizante minori
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close