Potrivit unui comunicat al Guvernului, la un an de la adoptarea ordonanței privind programul național "Din grijă pentru Copii", în România sunt funcționale numărul 119, sistemu Ro-Alert copil dipărut, un sistem de criminalistică informatică pentru identificarea pedofililor și a abuzatorilor sexuali online, dar și 23 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracțiunilor în 19 județe.
"Numărul unic pentru copii abuzați, neglijați, exploatați – 119 este funcțional 100% și a salvat mii de copii din situații grave. Sunt peste 90.000 de apeluri și zeci de mii de copii salvați până în prezent", se arată în comunicat.
Conform acestuia, aproximativ 1.000 de polițiști au fost formați în domeniul violenței și abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaționării cu minorii, prevenirii și combaterii infracționalității la nivelul școlilor și a celor îndreptate împotriva copiilor vulnerabili, iar platforma de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro este funcțională și pune la dispoziția părinților, copiilor și specialiștilor informații și resurse utile în domeniul managementului emoțiilor și al siguranței copiilor.
Executivul anunță că, în scurt timp, cele 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică/psihoterapie vor fi disponibile copiilor din România, iar măsurile destinate suportului psiho-emoțional la nivelul școlilor vor fi implementate gradual până la finalul anului 2022.
"Iată că, la un an distanță de la adoptarea acestui Program, în ciuda pandemiei și a crizei generate de războiul din Ucraina, am reușit să livrăm mare parte din rezultatele concrete ale acestui Program complex, care vine cu soluții concrete pentru siguranța și binele emoțional al copiilor noștri", a declarat Madalina Turza, consilier de stat și coordonator al programului.
Programul "Din grijă pentru copii" a fost inițiat de Guvernul României, în premieră, în 2021. Durata programului este de 2 ani și beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.